13 tips om dingen gedaan te krijgen

Jurre Hehenkamp
06 mrt 2015

Onlangs heb ik mij voorgenomen meer ‘gedaan’ te krijgen. Omdat ik aan perfectionisme lijdt, heb ik altijd moeite met dingen echt gedaan krijgen. Perfectionisme is in principe niet erg, mits je het voor de juiste dingen inzet. Ik ben bijzonder goed in dingen beginnen, maar erg slecht in dingen naar mijn maatstaven afmaken. De kleinste details kunnen mij dagenlang zoet houden, terwijl geen hond het verschil ziet tussen iets dat ik voor mijn gevoel wel of niet ‘echt’ afgemaakt heb. Naast de tijd die dit in beslag neemt en de waardering die uitblijft voor al het ‘onzichtbare’ meerwerk die ik in dingen stop die altijd in ontwikkeling blijven, wil ik nu wel eens wat meer dingen gedaan krijgen!

Zomaar mijn perfectionisme loslaten blijkt moeilijker dan het is. Dus ging ik op zoek naar mensen die dit ook hebben/hadden. Op het web kwam ik in mijn zoektocht langs een blog van Bre Pettis, de oprichter van MakerBot die een dertiental mooie tips geeft die kunnen helpen dingen echt gedaan te krijgen. Nu dacht ik meteen, goed idee om zijn tips ook met onze doelgroep te delen, zodat meer mensen meer gedaan krijgen, maar om dat gedaan te krijgen moest ik wel eerst een blog schrijven… Dus om te zorgen dat het blog artikel er ook daadwerkelijk kwam, gaf ik mezelf maar 30 min om hem te schrijven!

Iets ‘echt’ gedaan krijgen kan alleen wanneer je met de volgende dingen rekening houdt:

1. Drie stappen

Iets gedaan krijgen volgt altijd 3 stappen: 1. Onwetendheid. 2. Actie. 3. Voltooing.

2. Alles is een concept

Als je aanneemt dat alles wat je doet een concept is krijg je dingen sneller gedaan. Wat niet wegneemt dat een concept niet geweldig kan zijn!

3. Stop met aanpassen

Zodra je er vanuit gaat dat er nog een aanpassingsronde komt, dan komt het dus niet af. Bovendien neem je jezelf eigenlijk in de maling wanneer je iets afmaakt/oplevert met de gedachten dat het mogelijk nog aangepast moet worden en krijg je het dus niet gedaan.

4. Doe alsof

Doen alsof je weet wat je aan het doen bent is bijna hetzelfde als weten wat je aan het doen bent, dus kan je beter accepteren dat je weet wat je aan het doen bent, ook al is dat niet zo 😉 klinkt logisch! Simpel gezegd: geloven is het halve werk, dus fake it till you make it!

5. Stop uitstelgedrag

Als actie uit blijft en een idee te lang op de plank ligt, gooi het weg. Waarschijnlijk vond je het dus stiekem niet goed genoeg! Heb je geen tijd voor de meeste ideeën? Dan is het vaak een kwestie van prioriteit of zorgen dat anderen er voor jou mee aan de slag gaan.

6. Krijg meer gedaan

De enige reden om iets gedaan te krijgen is dat je daarna meer dingen gedaan krijgt. Voltooing alleen is dus niet het streven om dingen gedaan te krijgen!

7. Gooi het weg

Zodra je het gedaan hebt kan je het weggooien (misschien niet letterlijk, maar vink het af zodat je je weer op het volgende kan focussen).

8. Lach perfectie uit

Perfectie bestaat niet, dus probeer niet na te streven wat niet bestaat! Zo krijg je niks gedaan. (Moeilijk).

9. Maak je handen vies.

Mensen met vieze handen hebben waarschijnlijk iets geprobeerd. Zijn je handen schoon dan heb je bij voorbaat niks gedaan.

10. Maak fouten

Fouten maken telt ook als iets gedaan krijgen. Zo heb ik dit blogartikel na het schrijven niet gechecked en zal het waarschijnlijk vol spelfouten zitten, maar anders kreeg ik het niet gedaan 😉 Failing forward!

11. Kapot mag ook

Als het kapot gaat is het ook gedaan.

12. Publiceer

Elk idee is de moeite waard om te delen. Zet het op het net, dan is het ook een soort van gedaan 😉

13. Gedaan zorgt voor meer

Zodra je iets gedaan krijgt komen er altijd meer dingen die ook gedaan moeten worden!

En? Krijg jij genoeg gedaan? Ik hoop dat deze blog je aanspoort om meer van je dromen te realiseren. Dromen komen pas uit als je wakker wordt en aan de slag gaat!

Heb jij moeite met taken voltooien? Laat me weten hoe jij hier mee omgaat in het commentaarveld hieronder!

Pssst! Wil je ook iets voor mij ‘gedaan krijgen?’. Als je deze blog tof vond, deel hem dan via een van de knoppen hier boven 😉

Fijne dag!

Jurre