5 redenen om Mario Kart te spelen onder werktijd

Eddy Boom
08 apr 2016

We schijnen meer verbonden te zijn door alle apparaten die we dagelijks gebruiken. Maar is dat ook zo? Door diezelfde apparaten zijn er steeds meer mensen die aangeven zich eenzaam te voelen. Daarmee zeg ik niet dat deze devices een slechte ontwikkeling zijn. Ik ervaar de laatste tijd eerder het tegenovergestelde…

Sinds een maand staat er een spelcomputer bij ons op de zaak. Voor de kenners; we hebben een ouderwetse Gamecube en spelen daarop het race-spelletje Mario Kart. Eerst leek dat een valkuil voor de productiviteit, frisheid en onderlinge betrokkenheid. Later bleek gamen voor ons juist opbouwend te werken.

Daarnaast resulteerde een foto van ons gamen op Instagram in een goed gewaardeerde post, komen de buren vanuit andere organisaties een spelletje mee spelen en wordt er binnen het pand meer over Dr.Woe gepraat dan vroeger.

In deze blog neem ik je mee in jawel… de vier grootste voordelen van gamen onder werktijd…

1. Maakt je effectiever

Waar het in de jaren tachtig super hip was om te zeggen dat je werkweken van 80 uur maakte wordt het nu eerder gekoppeld aan inefficiëntie en gebrek aan prioriteit. De grootste impact maak je door gefocust en effectief te werken. Langer dan drie kwartier concentratie is lastig en daarom kun je beter werken in timeblocks. Heb je een klein uurtje gewerkt? Wissel deze dan af met een andere activiteit. Bijvoorbeeld Mario Karten 🙂

2. Maakt je gelukkig

En dan het wetenschappelijke aspect: games zijn zo ontworpen dat er een perfecte balans is tussen inspanning en beloning. Daarom zijn de meeste games ook zo verslavend. Telkens wanneer je een beloning ontvangt in een spelletje dan wordt er endorfine vrij gemaakt in je hersenen, waardoor je tijdelijk even wat meer in het moment bent, en ook een stukje gelukkiger. Gamen is iedere dag weer een extra reden om naar de zaak te komen.

3. Maakt je verbonden

Spelen maakt je niet alleen gelukkig maar zorgt ook voor onderlinge verbinding. Niet alleen met de ander, maar ook met je innerlijke kind. Een spelletje haalt de druk tijdelijk van het systeem, en werkt als ‘de-stressing’.

Tijdens de race gaat het even niet meer om wat je rol is binnen de organisatie. Voor even ben je allemaal gelijk, je wilt racen, lachen en winnen.

4. Maakt je slim

Gamen stimuleert je imaginatie, je mentale en fysieke behendigheid en je hand-oog coördinatie. Maar misschien nog wel belangrijker dan dat; het zorgt ervoor dat het gedeelte in de hersenen getraind wordt waar de besluiten worden genomen. En dat is een vaardigheid die je in ondernemen ook vaak nodig zult hebben. En last but not least: gamen houdt je in het moment, en door de snelheid van handelen houdt het je hersenen ook jong.

5. Haalt de ware aard in je naarboven

In het heetst van de strijd laat je je ware aard zien. Niet alleen het gekozen poppetje lijkt wat te zeggen over wie jij bent, maar ook hoe je je in de race gedraagt en de opmerkingen die je naar elkaar maakt. Een goede manier om elkaar echt te leren kennen.

Kortom, ook voor dit apparaat geldt; niet het device maar hoe je ermee om gaat bepaalt of het voor of tegen je gaat werken. Een potje Mario Kart duurt een paar minuten en is daarmee de perfecte afwisseling op een mooie werkdag. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je deze blog leest als een ontwikkeld alibi om een ‘guilty pleasure’ te mogen hebben… 

Dus. Vind je Mario Karten stiekem ook tof? Kom een keertje langs, race een rondje mee en vertel je verhaal 🙂

Enjoy the ride, 

Eddy