5 tips voor een business die 10 keer beter loopt

Pieter Peelen
21 mrt 2019

Het is 1999. Vandaag ontmoet ik de ondernemer die ik ga begeleiden. Op dit moment in mijn leven ben ik derdejaars student Technische Bedrijfskunde. De ondernemer die ik begeleid heeft een issue, ik mag hem daarmee gaan helpen in ruil voor 3 studiepunten. Ik weet nog niet dat ik op het punt sta om iets te gaan ervaren wat mijn leven totaal zal veranderen.

Nu ik dit schrijf zijn we 20 jaar verder. En op dit moment ben ik mij vol bewust van mijn ervaring destijds. Dit was de eerste ondernemer die ik mocht helpen door hem te voorzien van een stuk persoonlijk inzicht, gecombineerd met praktische tips die op zijn lijf geschreven waren.

Ik leerde tevens wat mijn definitie van ondernemerschap was. Ondernemerschap is vol gaan voor wat je het leukste vind om te doen, terwijl je tegelijkertijd van betekenis bent voor een ander. Daar leerde ik dat je alleen samen kunt ondernemen. Inmiddels heb ik met mijn team talloze ondernemers begeleid naar vrijer en blijer ondernemerschap. In deze blog deel ik graag mijn belangrijkste tips en inzichten van de afgelopen 20 jaar:

1. Waar je vandaan komt is niet belangrijk voor waar je naartoe wilt

Why try to fit in when you’re born to stand out?

In het boerendorp waar ik geboren en opgegroeid ben heerste een “doe maar normaal dan doe je al gek zat-mentaliteit”. Ik had ouders die niet op een goede school hadden gezeten, en voor hun ouders gold precies hetzelfde. We woonden niet in de beste buurt. Huisje (in dat dorp), boompje, beestje, baantje was de norm. Ik had het mezelf heel makkelijk kunnen maken en de kudde blijven volgen. Maar had ik daarmee, met veel dankbaarheid en trots kunnen terugkijken op mijn leventje? En dan vraag ik nu aan jou; hoe kijk jij op dit moment hierop terug?

2. Laat niemand je ooit zeggen dat je iets niet kan

Don’t be afraid to stand for what you believe in even if that means standing alone.

Als ik een euro zou krijgen van iedereen die tegen mij heeft geroepen dat ik iets niet kon of dat ik iets niet zou halen…dan had mijn bankrekening er nu nog een stuk gunstiger bij gestaan 😉 In alle fases (van leraren, vriendjes, ouders van vriendjes, ooms, tantes, tot grootouders, decanen, coaches, managers en peers) ben ik “dat kan (jij) toch niet-roepers” tegen gekomen. In alle fases heeft het mij enorm gemotiveerd om ze het tegendeel te bewijzen. Hoe ga jij hiermee om?

3. Til niet te zwaar aan je mindere eigenschappen

Your mess is also your message.

Hoge Sensitiviteit (HSP)… ik ben ermee geboren en kan het op een positieve manier inzetten. En, ik heb er ook last van. Zo kan ik me namelijk enorm laten overweldigen door mensen die onverwacht anders (negatief) reageren. En dat kan in mijn vak lastig zijn. Ik heb het omarmt. Geleerd om er geweldige gewoontes om heen te bouwen die mij helpen om hier beter mee om te gaan. Hoe ga jij om met je zwakste plus?

4. Vanuit gezamenlijkheid is alles veel leuker

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Ondernemers zijn veel te vaak “einzelgängers”. Ik was dat zeker in het begin ook. Het samen doen maakt het absoluut veel leuker. Samen met je team, met klanten, met partners en leveranciers. Ik krijg echt een kick van het vinden van de aansluiting van een ondernemer met zijn team en andersom. De gezamenlijkheid die we daarmee maken; ik loop op die energie!

5. Vergeet niet om plezier te maken

Life is too serious to be taken seriously

Probeer maar eens een “high five” met jezelf te doen…lastig en awkward tegelijk. Ik hou van hard werken, maar ook van een hoop lol maken. Ik kan echt enorm serieus zijn, en ook niet. Als je durf, lef, moed, kracht en toewijding hard aan jezelf hebt gewerkt en daarmee mooie resultaten en ontwikkeling hebt gemaakt, dan moet dat worden gevierd. Ik ben 150 dagen per jaar vrij om te genieten van mijn gezin, te ontspannen en te ontdekken. Hoe relaxt ben jij?

Ik hoop dat je door deze blog genoeg inzicht hebt gekregen voor een mooi uitzicht op jouw komende 20 jaar ondernemerschap. En heb je hulp nodig in het meer ondernemend maken van je team, zodat jij meer vrijheid gaat ervaren in jouw ondernemerschap? Dan weet je mij te vinden. 🙂

Pieter Peelen – No Nonsancy

 

Pieter doorliep het Verzilver je Verhaal traject bij Dr.Woe. Resultaat? Een kraakhelder verhaal een een rocksolid propositie. Vertaald naar een prachtige website.

Wil je meer rust, meer resultaat en een organisatie waarin je weer vrijheid gaat ervaren? Neem dan contact op met Pieter of neem een kijkje op hun toffe website.