In Nederland kan alles
Waarom ben je voor jezelf gaan werken?
In september 2017 ben ik met mijn compagnon begonnen aan een nieuwe uitdaging: het opzetten van een volledig zelfstandige onderneming op het gebied van 3D printen. Beiden hebben wij enorme passie voor technologie. Daarom hebben we een studie aan de Technische Universiteit Delft gedaan op het gebied van Lucht-en Ruimtevaarttechniek. Boris focuste zich op Ruimtevaarttechniek en ik, Kevin op de ontwikkeling van nieuwe materialen en slimme constructies voor vliegtuigbouw. Daar is voor ons het zaadje geplant om ‘open minded’ en innovatief te werk te gaan. Voor de lucht- en ruimtevaart is het belangrijk om ‘anders’ te denken, juist buiten het normale ontwerp- en denkpatroon liggen de kansen voor verbetering.
Dat buiten de gebaande paden denken was een inspiratiebron om te beginnen met Additive Manufacturing. Additive Manufacturing, ook wel 3D printen genoemd, geeft de kansen om anders over techniek na te denken. Technische producten worden altijd bedacht met het volgende driehoekje in gedachten: ontwerp, materiaalkeuze & productiemethode. Met name het laatste punt legt vaak beperkingen op aan het eerste, de ontwerpvrijheid. Additive Manufacturing neemt die beperkingen weg en reduceert de driehoek tot een simpele combinatie tussen ontwerp en materiaalkeuze waarbij de productiemethode geen beperkingen meer heeft. Dit geeft onbeperkte mogelijkheden in de vliegtuigbouw en daarbuiten. Het was daarom voor zowel mij als Boris een eenvoudige keuze om deze techniek verder te willen ontwikkelen. In Nederland wordt er nog weinig gedaan met deze innovatieve techniek. Alles kan nog. Dit bied extra kansen om de onderneming tot een succes te maken.
Heb je het er ook weleens moeilijk mee gehad om voor jezelf te werken?
Het is altijd moeilijk om bij een potentiele klant aan acquisitie te doen. Natuurlijk zijn wij overtuigd van ons product, maar klanten hebben vaak een vooringenomen mening die tijdens een eerste gesprek niet altijd eenvoudig te vervormen is. Vaak is een klant al overtuigd van de mogelijkheden van Additive Manufacturing. Soms is dat niet het geval, ook al liggen er wel degelijk kansen voor verbetering als deze techniek wordt omarmt. Het kan dan in de praktijk wel eens lastig zijn om een potentiele klant ervan te overtuigen de stap naar deze nieuwe methode te nemen. Overigens geeft het wel altijd een positieve boost wanneer je een goed gesprek hebt gehad met een mogelijke klant die tijdens het gesprek van ongeïnteresseerd naar geïnteresseerd in de techniek is te vormen.
Voor welke klanten werk je het liefst en waarom?
Enerzijds zijn dat de klanten die graag gebruik maken van onze kennis op het gebied van ontwerpen voor 3D printen, zij halen uiteindelijk de meeste voordelen voor hun product en uit het 3D printen. Aan de andere kant zijn moeilijke klanten ook goed om voor te werken: de moeilijkste klant met de meeste eisen maakt je namelijk beter. We willen graag beter worden. De ambitie is er om binnen Nederland en ver daar buiten echt bekend te staan als een autoriteit op het gebied van Additive Manufacturing en 3D technieken.
Hoe vul jij je werkdagen in?
We proberen de balans te houden tussen twee hoofdstromen: in het proces werken (voor klanten) en aan het proces werken (waar willen we over 3 jaar staan?). Wanneer het ook maar enigszins mogelijk is proberen we dus op een normale werkdag 4 uur met klanten bezig te zijn en 4 uur met de weg voorwaarts.
Weet je iemand waardoor je geïnspireerd bent?
Wij halen veel inspiratie uit grote ondernemers die de technologische wereld een enorme stap voorwaarts hebben gebracht. Natuurlijk kijken we hoe personen als Elon Musk en Bill Gates hun bedrijven hebben ontwikkelt tot iets succesvols. In basis heeft 3D printen de potentie om heel erg groot te worden. Theoretisch zouden bedrijven als Mobius dus de SpaceX’en en Microsofts van de toekomst kunnen zijn. De personen achter deze toonaangevende bedrijven hebben altijd een bijzonder verhaal en het is mooi om van hun wijsheden gebruik te maken om zelf successen met Mobius 3D Technologies te boeken.
Wat was je leukste opdracht en waarom?
In januari kregen wij een grote opdracht van een toonaangevend Formule 1 team. Als techneut is de F1 toch wel een maatstaf van technologische ontwikkeling en het voelt als een enorm compliment dat wij daar deel van uit mogen maken. Het is tegelijkertijd een veeleisende klant en dat maakt ons sterker in ons service niveau voor toekomstige klanten.
Wil je zien welk verhaal Kevin en Boris uiteindelijk met ons hebben neergezet? Neem hier dan een kijkje. Kevin en Boris van Mobius doorliepen bij Dr.Woe het Verzilver je Verhaal traject. Ben je ook toe aan meer helderheid en een duidelijke propositie? Kom dan een keer met ons meelunchen!