7 Tips voor geweldige webfotografie

Eddy Boom
19 jun 2014

Fotografie speelt een super belangrijke rol bij het vertellen van jouw verhaal. Op een one-pager is een goede foto je binnenkomer, je zet toon en creëert een eerste indruk. Ik geef je 7 essentiële tips om jouw fotografie op je website awardwinning te maken. Wist je bijvoorbeeld dat ogen altijd ogen op zoeken of dat het onderwerp van een foto beter rechts of links op de foto kan staan…

1. Contrast

Esthetisch is het goed om in je fotografie rekening te houden met de kleuren van je huisstijl (je logo). Je kunt er voor kiezen om de kleuren van je huisstijl in je fotografie te herhalen, maar je kunt er ook voor kiezen de kleuren in je foto complementair te maken, zodat bijvoorbeeld je buttons er extra uitspringen. Consistent kleurgebruik zorgt voor een professionele uitstraling.

Maak je gebruik van witte teksten en/of een wit logo? Kies dan voor een donkere achtergrondfoto.

2. Scherpte

Fotografie dient ertoe je tekst, button en eventueel logo te versterken op je website. Zorg daarom dat de foto rondom je belangrijkste button en tekst blurry en wazig is.

Wil je een product of werkproces weergeven? Dan kun je kiezen voor het maken van een macrofoto. Hiermee is het mogelijk details heel scherp weer te geven. Scherpe details in fotografie stralen een gevoel van kwaliteit uit.

Wanneer je een bewegend onderwerp fotografeert, zoals een rijdende auto of een hardlopend persoon, kun je gebruik maken van bewegingonscherpte. Hierbij leg je het onderwerp scherp vast, en laat je de omgeving bewust vaag.

3. Onderwerp

Verkoop je een tastbaar product dat je kunt fotograferen? Of ben je dienstverlenend en ben jij het onderwerp op de foto? In beide situaties is het belangrijk dat de achtergrond het onderwerp versterkt. Voorbeeld: stel, je runt een boekhoudbedrijf, ga je dan op de foto in een ruimte met op de achtergrond stapels administratie? Of kies je er voor om de duinen op de achtergrond weer te geven? In een ander artikel ga ik hier verder op in.

4. Consistentie

Wanneer je meerdere foto’s gebruikt op je website, zorg dan dat ze samen een familie vormen. Let daarbij op kleur, lichtval, compositie en het onderwerp van je foto.

Ook buiten je website is consistentie een pre. Denk bijvoorbeeld aan de foto’s die je gebruikt om je social media kanalen op te maken.

5. Compositie

Heb je wel eens gehoord van de gulde snede of de regel van derden? Mensen zijn geneigd om het onderwerp op een foto precies in het midden te fotograferen, maar vaak is het spannender om het onderwerp juist links of rechts te plaatsen (op 1/3e vanaf de linker kant of 1/3e vanaf de rechter kant). Voor one-pager fotografie staat het onderwerp bijna altijd helemaal links of rechts, zodat er nog ruimte is voor een regel tekst, een button of een logo.

6. Diepte

Wanneer je gebruik maakt van een vignet, leid je de kijker naar een bepaald punt binnen de foto. Hierdoor creëer je tevens een gevoel van diepte.

Een onderwerp extreem naar voren halen in de foto doet hetzelfde. Diepte trekt de kijker in de website, waardoor de website beter blijft hangen.

7. Portret

Uit een recent onderzoek is gebleken dat mensen als eerste kijken naar de ogen van een ander. Wanneer de persoon op de foto zelf een bepaalde richting uit kijkt dan kijkt de bezoeker ook die kant uit. Speel in op de emotie van de bezoeker, en zorg hiermee dat de bezoeker naar jouw belangrijkste knop op de website geleid wordt.

Als een gezicht naar rechts kijkt, dan interpreteren mensen dit als een blik naar de toekomst, en een blik naar links wijst er op dat de persoon in het verleden kijkt. Zorg er in beide gevallen voor dat de persoon naar binnen gericht kijkt en niet buiten de website.

Tevens is er onderzocht dat hoe meer er wordt ingezoomd op het gezicht van een persoon, hoe beter de website en de persoon op de foto onthouden worden.

Dus…

Laat je de foto’s door iemand maken? Of ga je zelf aan de slag? Let dan op deze zeven punten, en krijg net zoals veel van onze klanten een awardwinning verhaal online!

Heb je al foto’s op je website en wil je weten of deze geweldig zijn? Deel je website link in het commentaarveld hier onder.

PS. wij maken zelf ook foto’s die we beschikbaar stellen. Neem eens een kijkje!

Succes!

Eddy