5 apps om minder op je smartphone te zitten

Eddy Boom
01 aug 2016

Hi! Ik heb een leuke paradox ontdekt. Er komen steeds meer apps op de markt die je kunnen helpen om rustiger, gezonder en zelfs gelukkiger te worden. En het leuke is dat de meeste van die apps je helpen vanuit je broekzak. Je hoeft dus niet op je smartphone te kijken! In deze blog licht ik 5 apps toe die ik veel gebruik om jawel, minder op mijn smartphone te zitten…

1. Headspace – Fitness voor je hoofd

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die letten op gezonde voeding. Alles begint met voeding. Je bent niet voor niets wat je eet. Maar hoe zit dat eigenlijk met voeding voor je geest? Iedere dag worden we vol gestopt met mentale fastfood; een stroom aan informatie waar we niet om hebben gevraagd. Wat wij vandaag de dag binnen krijgen aan nieuwsprikkels staat gelijk aan wat een persoon in de middeleeuwen gedurende zijn hele leven aan prikkels binnen kreeg!

‘A calm mind is a creative mind.’

Stilzitten en werken achter een scherm proberen we te compenseren met lichaamsbeweging. Net zo normaal is het om je hoofd elastisch te houden door middel van meditatie. Zelf gebruik ik nu sinds een jaar Headspace; een super toffe app om dagelijks wat rust in te bouwen met iedere dag een unieke korte mediatie. Want als je je hoofd op de juiste manier gebruikt dan volgt de rest!

2. Runkeeper – Fitness voor je lichaam

Er wordt wel gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Dit kun je bijna letterlijk nemen. Want net zoals bij roken gaan je aderen en je bloedsomloop hard achteruit! Door sporten leef je echt langer, veel langer zelfs. Zeven tot tien uur per week matig intensief bewegen verlaagt de kans op voortijdig sterven met maar liefst 40%. En voor de critici: ook extreem sporten is goed voor je. In ieder geval veel beter dan stil zitten.

Het voordeel van hardlopen is voor mij dat ik het ten alle tijden even tussendoor kan doen. Ik heb geen verplichtingen naar anderen toe en het kan lekker buiten. Runkeeper is een quick & easy app om hardlopen leuker te maken. De app houdt je resultaten bij, motiveert je iedere 5 minuten die je loopt, vertelt je wanneer je vrienden lopen en je kunt zelfs meedoen aan virtuele wedstrijden!

3. Podcasts – Inspirerende input

Dagelijks krijgen we veel informatie binnen die we niet nodig hebben. Het kan dus geen kwaad om dagelijks een aantal uur niet op socialmedia te kijken. Zelf luister ik terwijl ik reis naar podcasts. Podcast is een gratis app op iedere smartphone.

Een podcasts is vergelijkbaar met radio. Het voordeel is echter dat je zelfs bepaalt wanneer en naar wie je luistert. Ik ben geabonneerd op podcasts van mensen die mij inspireren op het gebied van ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Op die manier wordt de auto, fiets of trein waarmee ik reis een rijdende universiteit! Ik leer dingen die ik wil leren, en die de mensen in mijn omgeving op dat moment niet leren, waardoor ik ook meer van waarde kan zijn voor anderen.

Met wie je omgaat bepaalt in hoge mate hoe je je voelt en hoe je acteert. En dat geldt ook voor virtuele mensen in je podcast! Je bent je omgeving. Als je gaat luisteren naar inspirerende mensen dan wordt je daar zelf ook blijer van. En ja, dit is zelfs wetenschappelijk aangetoond!

4. Dictafoon – Intrigerende output

Informatie die je bezit maar niet gebruikt kun je zien als een rugzak met ballast. Beter is om de informatie die je hebt te delen met anderen. Dictafoon is een gratis app op iedere iPhone waarmee je audio kunt opnemen. Je maakt als het ware je eigen mp3’s of audio fragmenten. Alles wat je uitspreekt komt in je systeem en helpt je om een betere versie van jezelf te worden.

Dictafoon helpt je dus om je eigen audio blogs te maken ofwel; podcasts! Zelf maak ik weleens een avondwandeling terwijl ik praat in mijn headset. Eenmaal thuis heb ik mijn eigen podcast af! Een groot voordeel van podcasting is dat bijna geen enkel Nederlands bedrijf hier nog gebruik van maakt. Starten met audio opnemen als bedrijf is dus een gat in de markt!

5. Balanced – Toepassen

Leuk dit allemaal zul je misschien denken, maar waar begin ik? Aristoteles zei dat je bent wat je herhaaldelijk doet. Door dingen op regelmatige basis te herhalen wordt het eenvoudiger. Balanced is een app die je helpt om nieuwe gewoontes aan te leren. Een soort takenlijst dus, maar dan voor dingen die je een stukje gelukkiger maken! Balanced is de enige app uit dit artikel waarbij je wel even met je smartphone aan de slag moet. Alle andere apps kun je gebruiken terwijl je telefoon in je broekzak zit!

Zo. Een smartphone is dus helemaal zo slecht nog niet! Mij helpt een smartphone juist om een stukje bewuster te worden van mijn eigen verhaal. En je bewust zijn van je verhaal is de motor achter een succesvolle business.

Wil je ons jouw verhaal vertellen? Eet dan een broodje met ons mee!

Bright day,

Eddy