Nu je er toch bent, kun je er maar beter zijn

Menno Schlider
26 nov 2015

Ik kreeg ooit een boek van voormalig werkgever Innopay, inmiddels klant van Dr.Woe. Jarenlang lag het in de kast, maar nu was het tijd om het eens open te slaan. Een passage die bleef hangen was die over ‘charisma’. Want wat is dat eigenlijk?

Ik moest meteen denken aan Nelson Mandela. In deze documentaire zegt presentatrice Astrid Joosten bijvoorbeeld, dat “Mandela de hele studio vulde met dat magische charisma”. En Ruud Gullit noemde zijn aanwezigheid “een ongelooflijk charisma, dat je moet voelen!”.

In dit boek wordt uitgelegd dat de oorsprong van het Griekse woord ‘charisma’ komt van het werkwoord ‘chairein’, dat onder meer betekent ‘zich niet bekommeren om’. Dus, een charismatisch persoon maakt zich geen zorgen! Hij is helemaal in het hier en nu (geen stress over gisteren of morgen) en kan er daardoor helemaal ‘zijn’. Zo veel, dat de mensen om die persoon dat kunnen voelen!

Mooie uitleg vond ik het. Waaruit ik opmaak dat ‘zorgen maken om’ niet heel productief is. Als dat wat aandacht krijgt groeit, dan lijkt het inderdaad niet heel handig om aandacht te geven aan allerlei zorgen (overigens: valt ‘zorgen maken dat je iets mist op Facebook’ daar ook onder? 🙂

Mooi streven dus. Minder zorgen maken om dingen. Meer charisma. Nu je er toch bent, kun je er maar beter zijn!

P.S. Meer van dit soort ondernemers tips? Koop ons laatste boek op www.drwoe.nl/boek