6 redenen waarom je helden moet opzoeken

Eddy Boom
15 nov 2014

‘We gaan naar James Bond,’ zei mijn vader. Ik was jarig die dag, en voor het eerst mocht ik naar een bioscoopfilm voor mensen van twaalf jaar en ouder. Het was geweldig! Toen de film afgelopen was, was Nederland een James Bond rijker, althans in mijn beleving. Ik gedroeg me als een echte 007. Die week zat zelfs mijn haar netjes in een scheiding. Kinderen hebben helden. En kinderfilms bevatten helden. Maar waarom zijn er zo weinig volwassenen die helden koesteren? Ik geef je 6 redenen waarom helden koesteren je verder helpt…

1. Omdat bijna alles fout gaat

Bijna alles in je leven gaat fout voordat het goed gaat. Toen ik leerde jongleren liet ik negen ballen vallen en ving ik de tiende op. Hoe meer impact fouten hebben op je leven, hoe groter de kans is dat je de handdoek in de ring gooit. Op dat soort momenten kunnen helden je oppeppen, omdat zij succesvol zijn maar op hun weg naar succes ook goed de fout in zijn gegaan. 

2. Omdat ze dichterbij zijn dan ooit

Wanneer het even tegen zit is het makkelijker dan ooit om ons te laten inspireren door onze helden. Heeft jouw held bijvoorbeeld een kanaal op YouTube? Of kun je jouw held zelfs niet persoonlijk benaderen d.m.v. twitter of LinkedIn? Of is jouw held je vader of moeder of partner? Dan pak je gewoon de telefoon.

3. Omdat we dood gaan

We zijn allemaal terminaal en die gedachte daar aan boezemt ons soms angst in. Helden leren ons om de angst voor eindigheid om te zetten in motivatie, zodat we ons tijd goed gebruiken en alles uit het leven halen. Zoals ik laatst iemand hoorde zeggen:

‘They change poison into medicine.’

4. Je bent je omgeving 

Vijftig procent van je gedrag wordt gevormd door je omgeving. Niet alleen je geografische omgeving, maar juist ook de mensen waarmee je om gaat bepalen voor een groot deel hoe je je voelt, en of je slagen maakt. Kies met wie je om gaat, en bepaal door wie jij je laat inspireren. Dat kan ook een held zijn op internet!

‘It’s better to hang out with people better than you.’ – Warren Buffet

5. Follow the leader

In helden herken je eigenschappen die je zelf ook al bezit. Ze spiegelen jouw kwaliteiten. Je ziet datgene in een held wat resoneert met iets in jou. Een held geeft je moed en bewijst je dat je een hoop kunt bereiken met de eigenschappen die je al bezit. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Volg het gedrag op van je helden en je zult merken dat het gedrag van je helden ook voor jou blijkt te werken. 

6. Omdat je er zelf een held van wordt 

Naast dat een net geboren kind in staat is om klanken in woorden te herkennen is hij ook in staat om het gezicht van zijn ouders of verzorgers te herkennen. De verzorgers zijn het rolmodel (de helden) van een kind. Vervolgens imiteert het kind zijn rolmodellen en wordt hij zelf de held! Ik geloof er in dat dit net zo goed voor volwassen kan gelden. 

Zo… tijd om je (virtuele) helden op te trommelen. In de volgende blog vertel ik hoe je helden kunt inzetten het verhaal van jouw bedrijf te verbeteren. 

En wie is jouw held? En waarmee helpt deze persoon jou binnen je bedrijf en persoonlijke ontwikkeling? Introduceer mij je held in het commentaarveld hieronder!

Pssssst! Denk je dat meer mensen dit artikel kunnen waarderen? Deel dit bericht dan via een van de bovenstaande knoppen!

Fijne dag!

Eddy