Stoppen of doorgaan?

Eddy Boom
23 nov 2014

‘Waar doe ik dit allemaal voor?,’ dacht ik een paar maanden geleden toen ik voor de zoveelste keer mijn zaterdag ochtend gebruikte om een blog te schrijven. Ik dacht dat de blogs niet gelezen werden. ‘Moet ik stoppen?’ vroeg ik mijzelf af. ‘Ik kan net zo goed uitslapen, een serie kijken en daarna de stad in lopen.’ Hoewel de vraag even door mij heen gegaan is wist ik ergens dat ik toch wel zou blijven schrijven, en daar ben ik inmiddels maar wat blij mee! Soms is de beste manier om een project te finishen door het project voortijdig te stoppen. En soms is doorgaan (waar anderen stoppen) je grootste succes. Zit je ook in die dip? De volgende tips helpen je de juiste keuze te maken…

Get in line, stay in line

Draagt datgene waar je zo veel tijd in steekt bij aan jouw verhaal? Dan kom je waarschijnlijk in een dip. Geen wrijving, geen glans. Zoals mijn compagnon vaak zegt. Als dat wat je vandaag doet bij draagt aan waar je over een paar jaar wilt staan dan mag je niet jammeren als het even pijn doet. Spreek van tevoren af onder welke omstandigheden je door gaat met een project of stopt, zodat je je niet overgeeft aan de emoties van het moment. Realiseer je dat veel mensen afhaken bij een dip. Wanneer jij toch door gaat en de dip voorbij komt, ben je gelijk al bijzonder!

Er is licht aan het einde van de tunnel

Uit een onderzoek uit ‘the dip’ van Seth Godin blijkt dat de meeste mensen afhaken bij een marathon na 30 kilometer en niet bij 40 kilometer. Bij 30 kilometer heb je nog geen enkele indicatie dat je bijna bij de finish bent, terwijl je bij 40 kilometer wordt toegejuicht door de eerste mensen die langs de kant staan. De mentale kracht die dat oplevert bepaalt voor een groot gedeelte hoe je om gaat met je pijn. Doorsta je the dip? Vertel dan jouw verhaal en hoe je die dip hebt overleefd en mensen zullen over je gaan praten. 

Toch stoppen?

Durf te stoppen als je activiteit niet in lijn ligt met jouw verhaal. Vaak vinden we het moeilijk om een project te stoppen. We zien het als falen. Het raakt ons trots. Zeker als je er veel tijd in hebt gestoken. Maar stoppen is het nieuwe beginnen, of beginnen is het nieuwe stoppen. Vergeet niet dat stoppen ruimte creëert om aan iets nieuws te beginnen. Zo was stoppen met social media voor mij het begin van een typecursus en heb ik heel wat mooie boeken kunnen lezen. 

En onthoud: stil staan is achteruitgang. Hoe langzaam je ook gaat, zorg dat je in beweging blijft. Beter een verkeerde keuze dan geen keuze. Als je wacht op een signaal totdat je de juiste keuze kan maken dan is dat op zichzelf al een signaal dat je moet kiezen!

En? Wanneer stop jij? Of waar ga jij mee door? Laat het mij weten in het commentaarveld! Misschien kan ik je dan de juiste zet geven!

Pssssst! Ken je iemand die in een dip zit? Deel dit bericht dan via een van de bovenstaande knoppen!

Fijne dag!

Eddy