Krijg meer focus in 5 stappen

Eddy Boom
13 dec 2014

De boekenwinkel bij mij in de stad verkocht boeken, boekenbonnen en boekenleggers. Sinds vorig jaar is hun assortiment flink uitgebreid. Tegenwoordig verkopen ze ook e-readers, stripverhalen, kalenders, agenda’s en notitieboeken. En dat is nog niet alles, want ook dvd’s, knuffels, snoep en games vullen de schappen. Het was hun manier om zich te verdedigen tegen de veranderingen in de boekenbranche. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de winkel sinds drie weken haar faillissement heeft aangekondigd. Ze werden een zogeheten ‘jack of all trades and master of none’. De boekenwinkel had geen focus meer, en mensen wisten niet meer waar die winkel in gespecialiseerd was. Ze hadden niet op de juiste manier gereageerd op de veranderingen in de markt, en waren nergens meer in gespecialiseerd. Een goede focus kan bijdragen aan meer succes. De volgende 5 tips hebben mij geholpen om mijn focus te verbeteren…

1. Do the worst first

Voer iedere dag een belangrijke taak uit voor jouw hogere doel. Bedenk voor jezelf welke taak het meeste bijdraagt aan jouw verhaal. Voer die taak meteen al aan het begin van je dag uit. Vaak is de belangrijkste taak niet de leukste of makkelijkste taak. Juist daardoor maakt die taak echt een verschil. Do the worst first of zoals de Amerikanen zeggen: Eat that Frog! 

2. Zie mogelijheden

Zeg eens eerlijk? Zie jij de mogelijheden of zie jij de missende letter K in bovenstaande zin? Vaak zijn we geneigd om ons te focussen op dat wat er niet is of dat wat er niet goed gaat. Onze hersenen zijn er zelfs op geprogrammeerd. Als iemand je vraagt niet aan een roze olifant te denken is het eerste waaraan je gaat denken een roze olifant. Het woordje niet bestaat niet in onze hersenen. De kunst is om te focussen om die dingen te zien die je wel dichter bij je doel brengen. 

3. Doe meer van minder

Succesvol zijn betekent niet per definitie dat je meer of harder moet werken. Het gaat er wel om dat je de juiste handelingen doet en die heel vaak herhaalt. De betekenis van focus werd mooi verwoord door Freek de Jonge in zomergasten: ‘Denk sterker aan minder totdat je aan niets denkt. Op dat moment voel je dat je in een zogeheten flow terecht komt.’

De specht is hiervan ook een mooi voorbeeld. Dit vogeltje richt zijn snavel bij iedere tik op exact dezelfde plek en is hierdoor in staat een gat in de boom te hakken.

4. Elimineer delegeer

Wanneer je weet waar je op moet focussen weet je automatisch ook wat je niet moet doen. Taken die je niet dichter bij je doel brengen kun je dan gaan elimineren. Sommige taken dienen wel uitgevoerd te worden wanneer jij je doel wilt bereiken, maar vallen niet binnen jouw passie en talent. Deze taken kun je daarom niet elimineren, maar kun je wel delegeren. Andere mensen doen die taken wellicht makkelijker en vinden het ook nog leuker om te doen!

5. Voorkom schieten met hagel

In het begin van dit artikel kwam het al even naar voren. Als de economie tegenzit, we niet gehoord worden of we op een andere manier onze verwachtingen niet nagekomen worden zijn we al snel geneigd om ergens mee te stoppen en aan iets nieuws te beginnen. Ik zie mensen om mij heen het ene na het andere idee uit de grond stampen. De ideeën liggen vaak niet in lijn met waar ze eigenlijk naartoe wilden gaan, en kosten vaak veel energie. 

Succes is beginnen en succes is ook doorgaan. Wanneer je telkens opnieuw begint met weer een nieuw project is dit schieten met hagel. Wil je écht ergens het verschil in maken, dan dien je je ergens op te focussen en daar aan te committeren. Of zoals mijn compagnon zegt: 

Constant = Kwaliteit

Zo, hoe zit het met jouw focus? Wellicht was je even afgeleid en ging je dit artikel lezen. Laat me in het commentaarveld hieronder weten hoe jij je focus bewaart en help hier andere mensen mee!

 

Pssst! Ken je iemand die wel wat focus kan gebruiken? Help hen en ons en deel dit bericht via een van de knoppen hier boven!

Fijne dag! Eddy