7 Tips om je talent te ontdekken (2)

Eddy Boom
27 mrt 2014

Ik ben een ondernemer. De meeste ondernemers maken meer uren dan werknemers. Zelf werk ik ook meer dan 40 uur per week, en voel me bij het maken van lange werkdagen super energiek. Dit komt omdat ik in mijn werk veel gebruik maak van mijn talent. Mensen die herhaaldelijk taken uitvoeren die buiten hun talent liggen krijgen een burn-out. Werken vanuit je talent bezorgd je meer plezier, betere prestaties en meer profijt! De volgende drie tips helpen je jouw talent op te sporen:

Tip 5: Wanneer wil ik dit weer doen

Het afgelopen jaar heb ik met Dr.Woe meer succes gehad op werk. Ik kreeg het steeds drukker en bracht veel tijd door achter mijn Mac. Ik merkte dat ik meer behoefte kreeg aan beweging en besloot deze kerstvakantie om mijn jeugdhobby jongleren weer op te pakken. Nu een maand later kan ik met kegels en vier ballen jongleren. En iedere keer denk ik, wanneer kan ik dit weer doen? Wanneer je veel plezier hebt in wat je doet werk je aan je talent.

Tip 6: Eigen maniertjes

Er is een wezenlijk verschil tussen een vaardigheid en een talent; zo kun je bijvoorbeeld een Italiaans gerecht leren bereiden doordat je de bereidingswijze herhaaldelijk hebt gelezen, en het gerecht herhaaldelijk hebt bereid. Het kan voorkomen dat je op een dag een bepaald ingrediënt mist in de keuken. Voor sommige mensen zal dan gelden dat ze het gerecht niet meer (lekker) kunnen maken. Anderen verzinnen een eigen manier om het gerecht smaak te geven met de middelen die ze wél in huis hebben. Ze verzinnen zelf kneepjes en vormen een vergelijkbaar lekker gerecht. Deze personen hebben mogelijk een talent voor koken. 

Tip 7: Versterk waar je goed in bent

De meeste mensen zijn geneigd om hun mindere kanten aan te scherpen door middel van extra oefening en scholing. Zelf heb ik die fout ook ooit gemaakt. Toen ik mijn onderneming begon wilde ik graag mooie websites maken. Designen ging mij goed af, maar programmeren vond ik moeilijk. Ik stak mijn avonduren in zelfstudie om te leren programmeren. Later ontmoette ik Menno, die veel beter was in programmeren dan ik, en het daardoor ook leuker vond. Van de een op de andere dag liet ik het programmeren los, en kreeg ruimte om mijn sterke punt (design) verder uit te bouwen.

Om succesvol te worden is het aller belangrijkste dat je de aandacht vestigt op je kwaliteiten. Zelfs met de beste scholing zal je altijd een middelmatige programmeur zijn als je deze expertise niet als aangeboren talent hebt meegekregen. Focus dus op waar je goed in bent, niet waar je slecht in bent!

Wat aandacht krijgt groeit!

Dus… waar ga je de komende tijd nog beter in worden?

De komende weken zal ik tips geven om efficiënter je week in te delen, en leg ik uit waarom Zwitserland neutraal was in de tweede wereldoorlog (ahum).

Laat me in het commentaarveld hieronder weten waar je nog beter in wilt worden, maar vooral, waar ga je mee stoppen?! Wie weet kan ik je helpen. En lees hier het eerste artikel over talent!

PS. deel dit artikel via een van de bovenstaande knoppen als je iemand kent die geholpen kan worden met deze tips!

Fijne dag!
Eddy