5 reminders waarom je voor jezelf bent begonnen

Jurre Hehenkamp
17 jun 2015

Soms zit je na of juist vlak voor een piek even in een kleine dip. Waarom ben ik voor mijzelf begonnen? Wilde ik meer vrijheid? Was het omdat ik moeilijk met autoriteit om kan gaan? Ongetwijfeld, maar dat was niet de echte reden. Ik heb nooit de keuze moeten maken tussen voor mijzelf beginnen of voor een baas werken. Dat laatste heb ik namelijk nooit als een optie ervaren. Nu ik steeds meer mensen ontmoet die nu voor zichzelf beginnen, wordt het voor mij steeds duidelijker waarom ik direct voor mijzelf ben begonnen…

Er zijn zeker weten prachtige bedrijven, met toffe collega’s en inspirerende bazen. Maar ik wilde meer! Namelijk: 

1. Risico’s nemen 

Iedereen neemt elke dag risico’s. Van de trap af lopen of de straat oversteken, tot suiker eten of te lang achter een beeldscherm zitten. Voor jezelf beginnen vraagt eigenlijk niet veel meer risico nemen dan anders, maar wel meer verantwoordelijkheid en toewijding dan voor een baas werken. Wellicht ga je wat meer onderuit dan je normaal gewend bent of krijg je het cadeau dat een klant direct boos wordt op jou in plaats van op je baas. Het is heerlijk om zoveel mogelijk dingen uit te proberen en te ervaren. Uiteindelijk heb je zelf altijd de touwtjes in handen.

2. Geen plafond 

Als baas van je eigen bedrijf bepaal je zelf wat je waard bent. Je bepaald ook zelf wanneer je het vraagt en wanneer het binnen komt. Je hoeft niet meer te wachten tot dat ene moment in de maand. Daarnaast kan je nog creatiever denken en kijken hoe je van een uurtje factuurtje basis naar misschien wel passief inkomen kan groeien. Er is geen plafond, je kan oneindig veel groeien en verdienen. Om die reden hebben wij het plafond er in ons kantoor letterlijk uit gesloopt 😉

3. Betaald om te leren 

In je eigen bedrijf wordt je vooral betaald om te leren. De mogelijkheid om het geld letterlijk in jezelf te investeren, beter te worden en nog meer bij te kunnen dragen. Eigenlijk wordt je zelfs betaald om te falen. Elke fout brengt je dichter bij jouw succes.

4. Je eigen omgeving 

Als ondernemer kan je je eigen werkplek kiezen en zo inrichten dat je je 100% op je gemak voelt. Je kan je kleden zoals je bent en werken waar en met wie je maar wilt. Werk je graag thuis in je pyjama aan de keukentafel om 6 uur ’s ochtends? Maak je graag elke middag een wandeling door het bos om je hoofd leeg te maken? Zoek je het liefst elke dag nieuwe inspirerende mensen op? Alles kan! Doe wat het best bij jou en je ritme  past. Door je eigen perfecte omgeving te creëren kan je makkelijker in je flow raken en gaat je creativiteit omhoog!

5. Je sterke punten versterken 

In je eigen bedrijf kan je vooral werken aan wat je echt leuk vind en waar je echt goed in bent. Om daar vervolgens alleen maar beter in te worden. Je hoeft je in principe niet bezig te houden met je zwakke punten en deze proberen te verbeteren. Uit welke sterke en zwakke punten besta je?

  • Je passie (wat doe je het liefst en krijg je gaandeweg zelfs meer energie van?)
  • Je talent (wat kan je het best maar doe je niet per se het liefst?)
  • Je overige vaardigheden (wat kan je wel, maar niet geweldig goed en levert je weinig op?)
  • Je zwakke punten (wat kan je totaal niet en slurpt energie nog voor je er aan begonnen bent?)

Focus je vooral op de eerste 2. Versterk je sterkste punten en laat je zwakkere punten aan iemand over die deze als zijn of haar sterkste punten heeft! Maak jezelf weer vrij, want pas dan kan je echt waarde toevoegen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor alles in je leven. Jij bent de baas! Dat wist jij stiekem allang en daarom was er maar 1 mogelijkheid, voor jezelf beginnen!

Ciao, Jur 

ps. maak jouw volgende stap met ons gratis te downloaden ondernemersboek