5 tips over volhouden

Menno Schlider
28 jun 2015

Afgelopen week stond ik dichtbij mensen die er bijna waren. Die nog even moesten volhouden, om een belangrijke volgende stap in hun carrière te zetten. En dat ‘volhouden’, dat bleek best lastig. Het deed me denken aan het verhaal van de wintersport.

Een paar jaar geleden vertelde iemand mij het verhaal over de wintersport. Een verhaal dat bleef hangen.  “Wie gaat er wel eens naar de wintersport?”, werd er gevraagd. Veel mensen staken hun hand op. “Wie rijdt er dan wel eens verkeerd?” Weer een paar handen. “En wie denkt dan: jammer, verkeerd gereden, we gaan terug naar huis. Dan maar niet naar de wintersport”.

Niemand natuurlijk. Als we naar de wintersport gaan dan is het doel kraakhelder. En dan is doorzetten, nadat je verkeerd bent gereden natuurlijk geen probleem. Maar als we niet op vakantie gaan dan is volhouden best lastig. Als je “Wintersport” bijvoorbeeld vervangt voor “Stoppen met roken”, dan begrijp je meteen wat ik bedoel.  

In deze blog 5 inzichten die je helpen met Volhouden. 

1. Focus op het hogere doel

Ook al ben je even van de snelweg afgeraakt, focus dan altijd weer op het hogere doel. Waar doe ik dit ook alweer voor? O ja, we gingen naar de Wintersport. En dat is tof, daar wil ik heen. Hup, terug naar de hoofdweg, deze tegenslag brengt je niet van je pad! 

2. Luister (niet) naar jezelf

Luister goed naar jezelf, maar dan alleen in relatie met het doel. Jij hebt jezelf dat doel gesteld, dus jij weet als geen ander waar je het voor doet. De wintersport! Focus op dat positieve doel en laat alle tegenargumenten die in je opkomen links liggen. Voor alles is een oplossing. Alle gedachten die je niet dichter bij jouw wintersport brengen zijn sowieso af!

3. Luister (niet) naar anderen

Om hulp vragen is natuurlijk altijd goed, maar bedenk je heel goed aan wie je hulp vraagt. In de eerste de beste kroeg de weg vragen aan iemand, die je niet alleen vanwege de andere taal niet verstaat? Misschien niet zo’n goed idee. Kies op de lastige momenten altijd voor iemand die heel goed weet waar je het allemaal voor doet en waarom jij zo snel mogelijk verder moet naar jouw doel.

4. Zoek het knelpunt

Soms verdwaal je steeds bij dezelfde stap. Als je denkt “I’ve been here before”, is het misschien een goed idee om in te zoomen op dat knelpunt. Makkelijker gezegd dat gedaan, maar als je het niet oplost, dan weet je 2 dingen zeker: (1) je komt niet dichterbij je doel, en (2) dit knelpunt ga je vaker tegenkomen in je leven. Dus als je keer op keer verkeerd rijdt op weg naar de wintersport, doe dan een stapje terug en los eerst het verdwaal-probleem op. Ga op zoek naar jouw TomTom. 

5. Wees trots als het lukt

En als het eindelijk wel lukt om die moeilijke volgende stap te zetten (het lukt altijd!), geniet dan met volle teugen. Be proud en gebruik dat moment om je weer helemaal op te laden. Immers, er komt vast en zeker weer een volgende reis… 

PSSST. In juli is er weer een Workshop Vorm, met als doel: in 1 dag online met je eigen website. Meer weten? Whatsapp Eddy op 0647605619.