7 redenen waarom je er tussenuit moet

Eddy Boom
26 feb 2015

Ik kom de bibliotheek binnen. Van alle kanten word ik aangestaard. De dames van de kantine fluisteren iets in het Zweeds. Waarschijnlijk vragen ze zich af wie ik ben, en wat ik in vredesnaam doe in hun kleine dorpje. Ik ben er een paar dagen tussenuit. Samen met mijn vriendin verblijf ik in het Zweedse dorpje Ängelholm. Want ook als je het leukste werk van de wereld hebt moet je af en toe even uitchecken. Veel ondernemers zijn ooit voor zichzelf begonnen omdat ze meer vrijheid wilden. Paradoxaal genoeg leidt juist die onderneming ertoe dat ze nooit meer vrij hebben. Als je wilt dat je laptop sneller werkt moet je hem af en toe opnieuw opstarten. Datzelfde geldt ook voor jou als ondernemer. In deze blog geef ik je 7 redenen waarom je er regelmatig tussenuit moet:

1. We laten ons makkelijk afleiden 

De werkvloer is niet gericht op mensen met een introvert karakter. En dat terwijl bijna vijftig procent van de bevolking introvert is of introverte eigenschappen heeft. Extraverte mensen zijn geneigd hun ideeën kenbaar te maken aan iedereen, en drukken een stempel op ideeën van introverten door hun uitgesproken enthousiasme. Is er iemand dominanter in een groep dan jijzelf, dan kun je er donder op zeggen dat je wordt afgeleid. Een nieuw idee kan zich het beste ontwikkelen wanneer je letterlijk afstand neemt van de groep. Is je idee wat verder ontwikkeld? Dan keer je terug naar de werkvloer en deel je het met je team. 

2. We werken teveel

Vakantie behoort niet tot de prioriteit van ondernemers. In Amerika maakt meer dan de helft van de bevolking haar vakantiedagen nooit op. Algemeen bekend is dat ZZPers meer werken dan werknemers, maar zeventig tot tachtig uur per week creatief zijn is onmogelijk. Veel ondernemers werken tien uur per dag, en sommigen werken iedere dag van de week, en ook als er niet gewerkt wordt worden e-mails wel beantwoord. 

Realiseer je dat je niet wordt betaald voor het aantal uren dat je werkt maar dat je wordt betaald om problemen op te lossen en creatief te zijn. De kwaliteit van je werk is belangrijker dan de kwantiteit. Belast je brein daarom niet teveel want dat kan leiden tot ineffectiviteit of een burnout!

3. Bekende leiders gingen er ook tussenuit

Veel grote leiders ontwikkelden ideeën terwijl ze er even tussenuit waren. Denk hierbij aan Ghandi, Roosevelt, Zuckerberg, Wozniak en Darwin. 

Darwin maakte lange boswandelingen om tot zijn ideeën te komen en Wozniak sloot zich op in een garage om de eerste Apple computer te ontwikkelen. Mozes ging naar de top van de berg en Jezus ging de natuur in. Allen kwamen ze terug en namen iets waardevols mee naar de maatschappij. 

Natuurlijk is een biertje in het café ook goed, maar met de komst van social media hebben we misschien juist behoefte aan meer privacy. 

4. ’Me time’ is beter voor je business 

Klinkt ‘me time’ te luxe voor je? Noem het dan een ‘clarity break’. Veel ondernemers zijn bang om lui gevonden te worden wanneer ze even een break nemen. En dat terwijl juist de beste ideeën ontstaan vanuit je onderbewuste brein dat ontspant als je even de tijd neemt. Het bewuste brein daarentegen is gelimiteerd aan bekende denkpatronen en komt daardoor niet altijd met goede oplossingen. De tijd nemen om je onderbewuste brein te laten rusten geeft niet alleen jou een boost, maar ook je bedrijf. 

Vaak komt er bij hard werken stress kijken. Stress hebben is vergelijkbaar met een vliegtuig dat wil opstijgen met ingeklapte wielen. Je ervaart veel meer weerstand. Als je stress hebt maakt je lichaam adrenaline aan; een stofje dat je creativiteit in de weg staat. 

5. Er tussenuit gaan is ook beter voor anderen

Geef je binnen je bedrijf leiding aan anderen of werk je weleens samen? Wat voor jou geldt zal ook gelden voor teamgenoten. Wanneer jij er niet bent krijgen ook zij meer de ruimte om creatief te zijn. Bovendien laat je zien dat je anderen vertrouwt door weg te gaan en het verloop van een project aan anderen over te laten. Zodra je weer terug bent van weggeweest zal je waarschijnlijk positiever zijn en veel nieuwe ideeën hebben waardoor de sfeer op de werkvloer leuker wordt.

Je doorbreekt de routine voor iedereen!

6. Omdat geluk buiten je comfortzone ligt

Richard Branson zei een keer in een interview dat vakantie ervoor zorgt dat je dagelijkse routine verstoord wordt. Je komt in nieuwe plaatsen, je ontmoet nieuwe mensen en kijkt met andere perspectieven. Dit zal je inspireren op onverwachte manieren. Er even tussenuit gaan is vaak letterlijk buiten je comfortzone gaan. Het begint al met de heenreis, waarbij je misschien de verkeerde afslag pakt en je je moet herstellen. 

Je wordt ‘gedwongen’ om open te staan voor nieuwe ideeën. 

7. Focus op je verhaal 

Door even tot jezelf te komen ga je reflecteren op het werk dat je de afgelopen tijd hebt uitgevoerd. Ben je in balans? Leef je je eigen verhaal? Je kan tot de conclusie komen dat je bepaald werk niet meer wilt doen omdat het niet past bij je verhaal, waarmee je het kan elimineren of delegeren. Door een korte vakantie kun je je weer net zo gepassioneerd voelen over je onderneming als toen je net begon. Je gaat weer terug naar de kern van jouw verhaal.

Zie je er naar uit om er even tussenuit te gaan? Er tussenuit gaan begint al bij het inpakken van je koffer. Wat stop je er in? Zijn het boeken die je altijd al wilde lezen? Of zijn het je hardloopschoenen? Of is het die camera die je nog nooit hebt geprobeerd? Wat jij in je koffer stopt zegt veel over wie je bent. Hetzelfde geldt voor waar je naartoe gaat. Waar wil jij naartoe? En nu hoor ik je zeggen:  

Hoe kan je ontspannen als je een fulltime business hebt? De schoorsteen moet toch blijven roken? 

Als je werk zich voornamelijk via internet manifesteert dan kun je een hoop van je werk automatiseren. Zo kun je een automatisch e-mail antwoord instellen en kun je een deel van je werk makkelijk neerleggen bij anderen. Op tijd aangeven dat je weg gaat helpt ook. Je kunt ervoor kiezen om door te werken terwijl je weg bent. Zo schrijf ik deze blog nu in Zweden. Alleen de nieuwe omgeving helpt je al enorm. 

Wees zoals Buddha, ga de wildernis in en kom tot mooie ideeën! 

Wil je wat leesvoer mee voor tijdens je trip? Download hier ons gratis ebook en maak van jouw verhaal weer jouw business! 

PS. Mocht het alsnog écht niet lukken om er een paar dagen tussenuit te gaan dan kun je met een microbreak van 30 seconde ook al kleine wonderen verrichten.

Ken je iemand die wel wat ‘me time’ kan gebruiken? Deel deze blog via een van de knoppen hier boven! 

Fijne dag! 

 

Eddy