7 voordelen van beter luisteren

Eddy Boom
05 apr 2015

Het was weer maandag ochtend. Bij mij op de basisschool betekende dat dat je voor de klas mocht vertellen wat je dat weekend had meegemaakt. Wat ik ook had meegemaakt dat weekend; ik pakte altijd het podium om een verhaal te vertellen. Vaak geheel onvoorbereid. Ik vond het een gift om mij te kunnen uitdrukken door middel van verhalen. Soms gebruikte ik ook nutteloze woorden om de aandacht van mijn klasgenootjes te krijgen. Hoewel ik nog steeds graag spreek voor een groot publiek ging ik inzien dat luisteren misschien wel een groter gift was dan praten. Het begon allemaal toen ik een jaar geleden een filmpje zag waarin werd uitgelegd dat we niet voor niets maar 1 mond hadden, en niet voor niets wel 2 oren…

Luister je echt goed naar de ander? Dan krijgt de ander meer zelfvertrouwen. De ander heeft het gevoel gehoord te worden. Luisteren is de hoogste vorm van vleien. Niet voor niets dat stelletjes op hun eerste date vooral naar elkaar luisteren. Ben jij goed in luisteren? En luister jij omdat je de ander wilt horen? Of luister je om te antwoorden? 

De volgende tips helpen je om met meer gemak te luisteren. Want ook luisteren is een aan te leren gewoonte, die je je kunt eigen maken net zoals je dat ooit leerde om van tanden poetsen een gewoonte te maken.

1. Luister voordat je conclusies trekt

Goed luisteren is meer dan iemand uit laten praten. Een pauze nemen nadat iemand zijn is uitgesproken laat vaak zien of iemand echt heeft geluisterd. Breng empathie op en verplaats je in het antwoord van de ander voordat je conclusies trekt.

2. Beperk je tot wat belangrijk is

We worden ons steeds bewuster dat fastfood slecht voor ons is. We vinden het moeilijk om snacks te vermijden nu er op iedere hoek van de straat een snack te koop is. We weten dat minder vaak en kleinere hoeveelheden eten gezond is, maar geldt dit zelfde ook niet voor de enorme informatiestroom? 

Misschien is het nog wel lastiger om uit de enorme kwantiteit van (fastfood) informatie de relevante informatie te vinden. Soms is het goed om te zwijgen (ook online). Alles wat je zegt vult de grote wolk aan informatie verder aan.

3. Luister met al je zintuigen

Luisteren kun je ook doen door tijd te nemen voor elkaar. Je kunt samen een bordspel spelen, samen lunchen of een rondje hardlopen. Het helpt je niet alleen elkaar een gevoel van erkenning te geven, maar je leert elkaar ook echt kennen waardoor je beter op elkaar kunt afstemmen. 

4. Denk na voordat je spreekt

Begin jij al met praten voordat je weet wat je gaat zeggen? Soms zeg je dan het juiste, maar meestal sla je de plak mis. Als je wilt dat mensen goed naar je luisteren moet je luisteren naar wat anderen zeggen en nadenken over wat je zelf wilt zeggen.

5. Shut your mouth to be effective

Als je minder praat doe je meer. Praatjes vullen geen gaatjes. Als je iedere dag 5 tot 10 minuten minder praat, dan heb je aan het einde van de maand een paar uur over om iets voor jezelf te doen. Onthoud dat daden uiteindelijk meer toevoegen dan woorden. Vaak wordt het aldoor moeilijker om elkaar te begrijpen hoe meer er gepraat wordt.

6. Praatje tegen je blaadje

Wil je graag je verhaal kwijt? Schrijf het dan op. Voor geschreven woorden neem je meer verantwoordelijkheid. Je denkt beter na wat je wilt vertellen. Schrijven helpt je om je gedachte leeg te maken zonder dat je daar iemand anders voor gebruikt. Het leuke van schrijven is dat je naar jezelf gaat luisteren. En wie naar zichzelf luistert gaat zichzelf beter begrijpen waardoor je er achter komt wie je bent! 

7. Stille wateren hebben diepe gronden

Geef het woord aan mensen die van nature niet zo’n praters zijn. Vaak zijn de meest rustige mensen goede luisteraars, en hebben daardoor de beste ideeën. Richard Branson geeft aan dat het geheim van zijn bedrijf Virgin zit in de mensen die goed luisteren. Zij creëren de grootste impact en hebben vaak de mooiste strategieën om het bedrijf te helpen.

Graag gebruik ik deze blog om ook naar jou te luisteren. En ik ben benieuwd tot welke inzichten je bent gekomen na het lezen van deze blog. 

Mijn vraag aan jou

Over welk onderwerp wil jij de komende tijd graag blogs van ons lezen? Marketing? Zelfvertrouwen? Online opvallen? Of iets anders wat hier niet bij staat? 

Laat het aan mij weten via het commentaarveld hieronder. Onder de mensen die reageren verloot ik een gratis DEELNAME aan onze inspiratiemiddag op 29 april waar veel mensen zich al voor hebben ingeschreven.

Meer informatie vind je hier: www.startwithwoe.nl

PS. ken je iemand die wel wat beter mag luisteren? Deel deze blog dan via een van de knoppen hier boven!

Fijne dag!

Eddy