Als blijkt dat alles een keuze is.

Charles Ruiters
18 jul 2017

Ik kom uit een ondernemersfamilie. Op jonge leeftijd was ik echter getuige van het failliet gaan van het aannemersbedrijf van mijn vader. Mijn zienswijze op ondernemerschap veranderde hierdoor. Op mijn 18e werd ik gestimuleerd om Civiele Techniek in Delft te gaan studeren en te gaan voor een vaste baan en carrière. Toch klopte er voor mij iets niet: ik had nog steeds een diepe wens in zelfstandig ondernemerschap. Een wens die ik onvoldoende kon invullen vanuit loondienst. Én ik wilde ‘iets sociaals’ doen, echt met mensen werken.

Het leven van anderen ‘lijden’

Een verlangen dat ik diep had weggestopt omdat het voldoen aan de verwachtingen van mijn omgeving toendertijd belangrijker waren dan het nastreven van mijn eigen wensen. Een van de dingen waar mensen aan het eind van hun leven spijt van hebben, is dat ze het leven van een ander hebben geleefd. Ik was goed op weg om dat waar te maken.

Ik ben er voorstander van dat iedereen eens per 5 of 10 jaar een periode van bezinning neemt. Voor mij om te checken wat mijn juiste weg was. Ik nam mijn eerste bezinningsperiode echter pas na 20 werkjaren en was toen aardig op weg naar een burn out. Tijdens een 3 maanden sabbatical werd mij duidelijk dat ik invulling ging geven aan mijn wens andere mensen te supporten om een leven vol leven te realiseren. Ik gaf mezelf 10 jaar om daar te komen. Het volgen van het Creative Consciousness curriculum in Zuid-Afrika bleek een mooie eerste stap.

Jezelf uit de gouden kooi bevrijden

Toch was de drempel nog te hoog om mijn goed betaalde baan (de gouden kooi) op te geven en in het diepe te springen. Ik behielp me in het eerste jaar na mijn sabbatical door naast het werk elke week zo’n 5 mensen te coachen als Consciousness Coach®. Totdat ik werd geconfronteerd met een bijna fatale ziekte. Pas toen besloot ik 100% te gaan voor mijn diepe wens: ondernemer worden in het supporten van mensen.

Samen met Joris ben ik in 2011 begonnen aan het bouwen van Creative Consciousness Nederland. Niet iedereen was even enthousiast over mij keuze: vrienden en famile zeiden dat loondienst beter & veiliger was: “Denk aan je pensioen”; “Wat als het mislukt”. Mijn grootste drive in het begin was om iedereen het tegendeel te bewijzen: CCNL moest een succes worden! En ik offerde de eerste jaren veel van mijn vrije tijd hieraan op.

Avondeten na het avondeten

In de aanvangsjaren waren de kosten hoger dan de baten. Het was even pijnlijk toen ik mezelf nauwelijks salaris kon betalen. Mijn werkweek was 7 dagen met af en toe tijd voor de familie. Het moeilijke was dat men thuis al niet meer op mij rekende voor het avondeten. En toen we daarover samen serieus in gesprek gingen, werd mij duidelijk dat ik niet in de praktijk bracht wat we trainen.

Preach what you practice

Tijd voor een echte ommezwaai. En dan blijkt dat alles een keuze is. Van de ene op de andere dag besloot ik niet meer te werken in het weekend. En ook ’s avonds geen afspraken meer te maken. En mijn beloftes met mijn vrouw en kinderen na te komen. In de rust en ruimte die hierdoor ontstond, kwamen oplossingen vanzelf naar ons toe. Een daarvan was mijn zus.

Sinds 2017 ligt voor mij het accent op het teal organiseren van ons coach platform CC.Coach, het verzorgen en leveren van trainingen, coaching en mentoring van onze coach-studenten in opleiding. “Wat ik nu doe, voelt niet als werken, dit is elke dag wakker worden met een glimlach omdat het aansluit bij wie ik ben en wat ik echt vanbinnen wil. Ik weet waarom ik doe wat ik doe.”

Charles is mede licentiehouder bij Creative Consciousness Nederland. Wil je meer van Charles en Joris of hun bedrijf weten? Onlangs gingen wij met Joris in gesprek voor de Helden & Hordes podcast. Het werd een inspirerend gesprek over het loslaten van belemmerende patronen, hoe je meer kunt leven vanuit flow, en hoe je meer leiderschap kunt ervaren in je eigen leven. Luister hier naar die toffe aflevering!