5 redenen om goed de fout in te gaan

Eddy Boom
12 apr 2014

Je beste vriend heeft meer succes dan jij. En dat terwijl je enorm hard werkt en je fouten probeert te vermijden. Je doet bijna alles perfect, maar ik heb nieuws voor je: perfectionisme is de laagste levens standaard. Lees verder en kom er achter dat fouten maken moet…

1. Fail forward ipv backward

Vaak zijn we geneigd de oorzaak van een fout buiten ons zelf te plaatsen. We leren niet van onze fouten, we geven anderen de schuld, of denken dat we iets gewoon niet kunnen of juist dat we deze fout nooit meer zullen maken. Dit noemen we failing backward, we kijken achter ons en betreuren de fout.

Bij failing forward zeggen we dat fouten maken onvermijdelijk is. We nemen risico’s en weten dat succes buiten onze comfort zone ligt. Zonder risico geen groei. We proberen lessen te halen uit de gemaakte fouten, en aanvaarden dat fouten maken een onderdeel is van de weg naar succes. Als we voor de negende keer vallen, staan we de tiende keer gewoon weer op, en hebben we onze lering opgeraapt.

Lessen waar we geen lering uit trekken worden moeilijker, net zo lang tot we de fout inzien en deze vanaf dan niet meer maken.

2. Zie fouten niet als fouten

Ieder nadeel heb ze voordeel zei Johan Cruyff ooit. Met die gedachte is er geen sprake van goed of fout. De enige die bepaalt of iets fout is dat ben je zelf. Door andere verwachtingen te creëren naar jezelf toe verander je de definitie van een fout maken. Veel producten en diensten die nu op de markt zijn, zijn ontstaan vanuit een ‘fout’. Een voorbeeld hiervan is het ontstaan van Kellogs Cornflakes; knapperige chips die ontstond doordat tarwe in water droog kookte nadat een medewerker in de fabriek de oven vergeten was uit te zetten. Of de uitvinding van de post-it die ontstond nadat meneer Art Fry gefrustreerd was dat zijn boekenlegger steeds uit zijn boek viel, totdat hij op het idee kwam de boekenlegger te voorzien van zelfgemaakte kleefpasta. De meeste problemen los je op door ze niet als een probleem te zien:

We don’t see things as they are, we see them as we are.  

3. Neem fouten maken niet te persoonlijk

We zien fouten maken als iets persoonlijks, terwijl een fout maken los staat van jouw persoonlijkheid. De grootste ondernemers maken gemiddeld 3,8 keer een grote fout in hun carrière. Zo had Nisandeh Neta, de oprichter van de grootste business seminars in Nederland al in zijn beginfase van ondernemerschap een schuld die in de miljoenen liep, en was Steve Jobs in 1985 ontslagen bij zijn eigen bedrijf Apple. Beide ondernemers zijn doorgegaan hebben daarna zeer succesvolle bedrijven neergezet.

4. Doorgaan: Fouten voor de Finale

De meeste mensen geven op vlak voordat ze hun doel hebben bereikt. Hoe groter de fout is die je maakt of hoe zwaarder de horde lijkt die je over moet, hoe dichter je juist bij de oplossing bent. Geef jezelf de gelegenheid om fouten te mogen maken. Want het leuke is: succesvolle mensen die ooit grote fouten hebben gemaakt krijgen meer geloofwaardigheid en worden daardoor juist vereerd!

5. Ga door je angst heen

Angst werkt verlammend en zorgt er voor dat je geen fouten durft te maken. Toch is het risico van niet handelen groter dan dat van handelen en fouten maken. Wanneer je geen fouten maakt zeg je indirect dat je niet voor je dromen gaat. En je zult merken dat wanneer je door je angst heen gaat, hij gelijk zijn bestaansrecht verliest 

De enige plek waar angst kan bestaan is in je hoofd.

Dus… welke fout wil jij maken? Waar droom je van? Wat heb je altijd al willen doen?

In de volgende blog leg ik uit waarom we allemaal gelovigen moeten zijn.

Laat me in het commentaarveld hieronder weten wat jou beste fout is. Of durf je dat niet te zeggen?

PS. deel dit artikel via de knoppen hier boven wanneer je iemand kent die deze tips kan gebruiken! 

Fijne dag!

Eddy