Eerst maak je jouw verhaal. Daarna maakt je verhaal jou.

Eddy Boom
10 nov 2018

Je zit tegenover mij aan tafel. Te midden van ons ligt een groot vel papier. Ik pak een marker en zet heel groot het getal 6 op het vel.

‘En? Wat zie je?’ vraag ik aan je.

Je kijkt me lichtelijk vervreemd aan.

‘Is dit een grapje of?’ zeg je. ‘Maar oké, ik zie een 9’

Op dat moment weet jij wat ik weet. Jij ziet de wereld anders dan dat ik die zie. En toch is mijn visie niet waarachtiger dan de jouwe. Dit inzicht zou onze kijk op de wereld voorgoed veranderen.

A calm mind is a creative mind.

Op het moment dat ik dit verhaaltje schrijf is het 10 november 2018. Het is zaterdag ochtend, en ik zit in een koffietent in Antwerpen. Achter mij ligt 10 jaar ondernemerschap. Voor mij liggen er minimaal nog 10. En in het moment zelf is er ruimte.

Ruimte om opnieuw tot mijn essentie te komen. Ruimte om  afstand te doen van overtuigingen, activiteiten en beeldvormingen die mij niet langer dienen. Ruimte om afstand te doen van een verhaal dat mij niet langer dient.

You have to really scrape away everything, so there is nothing left but truth. ~ Quincy Jones

Tien jaar lang ging ik in gesprek met ondernemers. Veel van hen misten een stukje richting en helderheid. Mensen die er niet alles uithaalden wat er in zat en rondliepen met de volgende vragen:

  1. Hoe kan ik mij beter onderscheiden als er zoveel ondernemers op papier hetzelfde doen?
  2. Hoe creëer ik een bedrijf dat aansluit bij een vraag, zonder daarmee concessies te doen aan wie ik ben?
  3. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet langer voor mijn bedrijf werk, maar dat mijn bedrijf voor mij gaat werken?

Ten grondslag aan al die vragen bleek een essentieel verlangen te liggen. En dat is het verlangen naar meer vrijheid.Waarschijnlijk was die vrijheid de reden dat je je ooit registreerde als ondernemer. Maar waar is die vrijheid op dit moment nog allemaal in terug te zien?

No Story, No Glory.

Ten grondslag aan al die vragen bleek tevens een eenduidige duurzame oplossing te liggen: Als je een verhaal bevrijd dat achter je staat, dan zal dat verhaal voor je gaan werken. Een kraakhelder verhaal uit zich in klanten die bij je passen, bedragen die bij je passen, opdrachten die bij je passen waardoor je meer zingeving en vrijheid gaat ervaren.

En dat is waar mijn eigen vierkante meter in beeld komt: Ik help ondernemers aan meer succes en daadkracht door samen hun verhaal te bevrijden.

Dit is waarom ik in Antwerpen was! Ik was zelf toe aan meer helderheid rondom mijn eigen verhaal.

Zie jij een zes of een negen?

Voor even ga ik terug naar onze dialoog aan tafel. Want wat is de kracht van een verhaal als blijkt dat jouw verhaal niet waarachtiger is dan de mijne?

Ik geloof dat we altijd wel een verhaal vertellen, maar dat dit vaak een verhaal is dat we onbewust vertellen, waardoor dat verhaal ons ook niet op de juiste manier dient. Bewust kiezen om je verhaal te vertellen zorgt ervoor dat mensen ook om de juiste reden voor jou gaan kiezen. Of je nou een zes of een negen ziet; Durven te vertellen wat je verhaal is, hoe jij de wereld ziet maakt vrij.

First you make your story, and then your story makes you.

Klaar om een verhaal te bevrijden dat voor je gaat werken?
~ Eddy Boom