Voordat je leiding geeft, volg.

Joris Swinkels
24 mei 2017

Al heel vroeg in mijn leven wist ik dat ik ooit voor mezelf zou beginnen. Het succes van mijn zakelijke ontwikkeling werd gevormd door mij lange tijd op te stellen als de rechterhand van de personen van wie ik graag iets wilden leren. Door de oplossing te zijn voor iemand die op een ‘hoger’ niveau het spel speelt, kon ik grote stappen maken.

Voor welk probleem ben jij de oplossing?

Ik ben vrijheid.

Ik ben voor mijzelf gaan werken omdat ik vrij wilde zijn, ik wilde financiële vrijheid, ik wilde kunnen doen wat ik wilde. Het resultaat na 15 jaar ondernemerschap is eigenlijk dat ik 13 jaar helemaal niet vrij ben geweest, vaak worden gepassioneerde commitments na verloop van tijd je eigen gevangenis. Echte vrijheid wordt niet gecreëerd door het streven naar financiële onafhankelijkheid. Dit maakte mij misschien wel slaaf van mijn eigen ondernemingen.

Het gevoel van echte vrijheid heb ik pas weten te bereiken toen ik mijn geconditioneerde patronen en gedachten over ondernemen en wat dat betekent het kunnen loslaten. Zo heb ik alle activiteiten die ik had verkocht en stuur ik al mijn energie nu in de activiteit die het meest in lijn is met mijn passie.

Als je eerlijk kijkt naar de invulling van jouw agenda, wat wint er dan, vrijheid of slavernij? 

Ondernemen kan je leven kosten of opleveren.

Zelfstandig ondernemer zijn heeft veel opgeleverd en ook enorm veel gekost. Ik ben er liefdesrelaties door kwijtgeraakt, lange tijd ongezond geleefd, meerdere malen in een vorm van burn-out gezeten, waar ik mezelf weer doorheen heb weten te werken met behulp van de super support van mensen die voor mij werkte. Het moeilijkste wat ik in mijn hele carrière heb meegemaakt is de samenloop van het verkopen van mijn tot nu toe grootste bedrijfsactiviteit, samen met het uit elkaar gaan met de moeder van mijn kinderen.

Wat kost jouw bedrijf je?

Passie is positieve beweging.

Het liefste werk ik met mensen die al enige competentie hebben in het succesvol zijn in hun leven, conform hun eigen definitie. Om vervolgens die gebieden te belichten waar ze zich niet bewust van zijn dat ze zich er niet bewust van zijn. Hier ligt helderheid en authentieke groei. Enorm fascinerend om mee bezig te zijn!

Ben jij je bewust waar je je niet bewust van bent?

Mensen doen elkaar pijn.

Mijn grootste drive is de pijn die mensen elkaar doen. Het doorgeven van onbewust collectief geconditioneerde gedragspatronen van generatie op generatie is mogelijk de grootste bron van pijn in onze relaties, naar onze kinderen en de samenleving. Ik wil deze patronen niet doorgeven aan mijn volgende generatie, niet voor mezelf en zeker niet voor mijn kinderen.

Hoeveel pijn doe jij een ander?

Een bewuste samenleving.

Een betere samenleving begint bij onszelf. Onze eigen patronen en conditioneringen zijn de wortels van de huidige samenleving.

Op een andere manier wonen, meer verbinding, duurzame bouw en energie, vrije scholing, integratie van kinderen zonder ouders, en vele andere dingen kunnen écht beter. Mensen besteden veel te veel tijd aan het werken voor hypotheek en levensonderhoud. Als we dit gaan halveren komt er meer tijd om expressie te geven aan talenten en de dingen die we graag doen. Hieronder valt ook het zorgen voor elkaar, opvangen van vluchtelingen of zorgen voor ouderen. Veel van de wereld is al heel mooi, en daar zijn we ons te weinig bewust van. Veel van de wereld kan echter ook anders en daar wil ik me graag voor inzetten.

Wat is jouw bijdrage aan de wereld van jou kinderen?

Joris is mede licentiehouder bij Creative Consciousness Nederland. Wil je meer van Joris of zijn bedrijf weten? Onlangs gingen wij met hem in gesprek voor de Helden & Hordes podcast. Het werd een inspirerend gesprek over het loslaten van belemmerende patronen, hoe je meer kunt leven vanuit flow, en hoe je meer leiderschap kunt ervaren in je eigen leven. Luister hier naar die toffe aflevering!