Hoe zet je jouw geluk op de eerste plek?

Eddy Boom
18 apr 2016

Stel dat een dag 24 uur heeft. En stel dat we daarvan 8 uur slapen en 8 uur werken, dan hebben we nog 8 uur over. Toch? 8 uur om nieuwe dingen te creëren, vrienden en familie te zien, te sporten etc. Maar in de praktijk gaan die uren op aan andere dingen. Of in ieder geval een groot deel daarvan. 

Onlangs kwamen wij onderstaand verhaaltje tegen. Een inspirerende levensles zodat je het geluk van jou en anderen weer op de eerste plek gaat zetten..

Zit jouw pot al helemaal vol?

Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een hele grote, lege mayonaisepot en vulde deze met golfballen. De professor vroeg vervolgens aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.

Toen nam de professor een doos met kiezelsteentjes en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kiezelsteentjes rolden in de open ruimtes tussen de golfballen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze antwoordden van wel.

De professor nam nu een doos met zand en goot deze leeg in de pot. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballen en de kiezelsteentjes. Opnieuw vroeg hij of de pot nu vol was. De studenten antwoorden met een unaniem “ja”.

Van onder het bureau nam de professor nu twee koppen koffie en goot ze leeg in de pot. De hele inhoud verdween in de pot en de koffie vulde de lege ruimte tussen het zand. De studenten begonnen te lachen. “Nu”, zei de professor, “ik wil dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven.

Lang verhaal kort, wat is de boodschap?

De golfballen zijn de belangrijke dingen in het leven: je familie, je vrienden, je gezondheid en je passies. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn. De kiezelstenen zijn de andere dingen die ertoe doen: je werk, je huis, je leefomgeving e.d. Het zand is al het andere, de kleine dingen.”

“Als je het zand als eerste in de pot doet, is er geen plek meer voor de kiezelsteentjes of voor de golfballen. Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die belangrijk voor je zijn.”

“Besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Maak plezier met je familie. Leef je dromen. Zorg dat je gezond en in beweging blijft. Neem je partner mee uit eten. Lees. Er is altijd nog wel tijd om het huis te poetsen of de prullenbak te legen.”

“Zorg eerst voor de golfballen, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.”

Eén van de studenten stak een vinger op en vroeg waar de twee koppen koffie voor stonden. De professor lachte: “Ik ben blij dat je het vraagt. Ik wil daarmee alleen maar weer eens aangeven dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er altijd wel een plekje is om samen met een vriend een kop koffie te drinken.”

Er is nooit genoeg tijd om alles te doen, maar er is altijd genoeg tijd om het belangrijkste te doen. Dit verhaaltje zou ook van toepassing kunnen zijn binnen je business. Houd je genoeg tijd over om aan in plaats van in je bedrijf te werken? Of ben je voornamelijk bezig met randzaken zoals e-mail beantwoorden, boekhouden en brandjes blussen voor klanten? Laat me in het reactieveld hieronder weten waar jij de komende tijd meer focus op wilt leggen. 

Ken je iemand die meer prioriteiten kan stellen? Deel de dit verhaal via de share knoppen 🙂

Enjoy! Eddy