Niet lezen als je wil (gaan) ondernemen! Inclusief 3 handige flop tips

14 mei 2016

Gefeliciteerd, jij bezit een fantastische eigenschap! Althans dat vind ik. Jij bent namelijk eigenwijs, een rebel een misfit! En ja dat zijn 3 complimenten.

Tenzij je echt geen enkele interesse hebt om te (gaan) ondernemen natuurlijk. Dan mag je nu alsnog afhaken. Maar ik zou het in beide gevallen tof vinden als je deze korte ondernemers handleiding zou lezen.

Flop tip 1. Volg altijd alle regels op, ze zijn er niet voor niets 

Ondernemen is je nek uitsteken en doorgaan waar anderen stoppen. Ik ben altijd onder  de indruk van ondernemers die tegendraads zijn. Die als een rebel zich niets aantrekken van heersend gezag of gewoonteregels.

Vanaf mijn jongste jeugd kan ik me herinneren dat ik als een magneet reageerde op  alles waar NIET op stond. Want wees nou eerlijk, als je een doos ziet waarop staat ‘niet openen’ is dat toch niet te doen? Dat is waar voor mij het avontuur begint, mijn hart sneller van gaat kloppen en de mooiste verhalen ontstaan.

Toen ik besloot om te gaan ondernemen had ik nog geen idee hoe ik dat zou gaan doen. De beste tip uit mijn omgeving was; ‘zoek gewoon een andere baan en zoek rustig uit hoe en wat je wil gaan doen, zo heb je altijd wat om op terug te vallen.’

Ik kreeg er terplekke gierende jeuk van. Niks geen ‘rustig’, ‘terugvallen’ of andere voorzichtigheid. Want van voorzichtig is nog nooit iemand succesvol geworden. Dit is zeker geen pleidooi voor ondernemen zonder plan . Maar wel een warm pleidooi voor het volgen van je hart in plaats van de regels. 

Flop tip 2. Start met een 10 en ga niet voor minder

Mijn belangrijkste les is dat succes alles te maken heeft met het moment. Mijn grootste fout, toen ik voor mezelf begon, was dat ik vond dat ik moest starten met een ‘perfect ten’.

Alles tot in de puntjes voorbereiden, website helemaal op orde, social media kanalen ingericht, kantoor af, visitekaartjes gedrukt enzovoort enzovoort. In de tussentijd weinig geen oog hebben voor kansen in de markt,.

Bovendien mezelf opleggen dat ik net zolang moest spijkeren aan mijn verhaal dat deze solid as a rock was….Terwijl dat onmogelijk is, want ‘mijn verhaal’ moest nog beginnen als ondernemersmaagd. Als ‘groentje’ jezelf opleggen om te moeten starten met een perfect 10 is funest voor je zelfvertrouwen.

Ga starten met een 7 en groei naar een hoger cijfer toe. En kom tot de ontdekking dat met een 7 inspringen op een behoefte in de markt veel beter werkt dan te laat inspringen met een 10.

Flop tip 3. Knokken doe je in de ring, niet als werk

Falen, vallen, keihard op je plaat gaan. Na een afspraak naar je auto lopen, je hoofd op het stuur leggen en bedenken, wat zat ik te bazelen? 

Been there, done that.

Ondernemen is keihard knokken, blijven geloven in wat je doet en wat je kunt. Geef alsjeblieft niet zomaar op. Alleen al het feit dat je de keuze hebt gemaakt om voor jezelf te starten onderscheidt jou al van heeeeel veel anderen. Jouw bedrijf dat ben jij. En jij bent het waard om niet zomaar op te geven maar af en toe door de zure appel heen te bijten. En te leren van alle keren dat zaken niet gingen zoals je zou willen. Falen is succes als je er van leert.