Oud worden, hoe jong moet je daarvoor zijn?

Eddy Boom
07 aug 2017

Voor het eerst ervaar ik dat een biertje in de kroeg iets meer herstel vraagt dan voorheen. En met regelmaat duik ik na het avondeten een kwartiertje onder de wol. Ik word ouder.

Afgelopen maand vertelde ik mezelf dat ik vermoeider ben geworden nadat ik gestopt ben met vlees. Weer een andere keer vertel ik mezelf dat ik te weinig sport. En ik denk dat het allemaal waar is. En toch word ik ouder. En jij ook.

Misschien ben je veertig of vijftig en denk je. Ouder worden? Je bent dertig! Dat klopt. Maar toen ik twintig was vond ik dertigers oud. En met regelmaat hoor ik mensen spreken over het dertigers dilemma. Jawel, ook dertigers kunnen voelen dat ze ouder worden. Bij dat dilemma horen vragen; doe ik wel waar ik voor geboren ben? Wat is de impact die ik maak met wat ik doe?

Dingen worden minder belangrijk

Afgelopen zaterdag keek ik een documentaire over David Bowie. Hij zei; ‘Als je ouder wordt, dan worden dingen minder belangrijk. Dingen zoals status, succes, geld en bezit. Het belangrijkste dat minder belangrijk wordt dat ben je zelf.’

En dat onderschrijf ik. Ik geloof dat naarmate je ouder wordt, het leven minder draait om de dingen die je aan de buitenwereld wilt laten zien, en meer om de dingen die jij wilt zien in de buitenwereld.

Dingen zoals de gezondheid van je ouders. Het geluk van je partner, of de ontwikkeling van je kind. Als je ouder wordt dan worden de kleine dingen groot, en de grote dingen soms wat kleiner. Afgelopen vakantie genoot ik samen met mijn vriendin voor het eerst meer van een donut met zwarte koffie, dan van het aantal verkopen die week van mijn boekje.

Living a meaningful life with less

Ouder worden is minderen in fysieke zin, maar groeien in senioriteit, in ervaring, en in dingen op waarde schatten. Het is een beetje als een goeie dag. Eerst heb je veel lichamelijke energie maar ben je nog niet voldaan, en aan het einde van de dag is je lichaam op maar voel je je geïnspireerd.

The more I know, the more I know I don’t know anything

Voorzichtig trek ik de conclusie dat naarmate ik meer leer, ik steeds minder weet hoe de wereld in elkaar zit. Het doet mij denken aan een wijs inzicht dat ik kreeg van mijn oom. Hij streeft ernaar om vooral meer dingen af te leren. Afleren. Ook dat is een vorm van ontwikkelen. Mooi woord eigenlijk, ontwikkelen. Ook daarin hoor je dat het niet gaat om toevoegen, maar om jezelf te ont-wikkelen van oude ervaringen en patronen.

What makes your heart sing?

In de hoek van mijn woonkamer staat een knalrode platenspeler. Ik zet ‘m aan, en leg de naald op de plaat. Waltz for Debby van Bill Evans klinkt door mijn kamer. Prachtig. Één van mijn favoriete songs brengt mij tot inzicht. Is jazz niet de mooiste metafoor voor een leven vol leven?

Eerst leer je jarenlang alles aan.
Als muzikant verdiep je je in ingewikkelde toonladders en ritmes. Net zolang tot de vervreemdende sound je als muziek in de oren gaat klinken. Jarenlang kleur je binnen de lijntjes van jazz schema’s en klanken.

Dan breek je je vrij van alles wat je hebt geleerd.
En als je de jazz beheerst dan ben je vaardig genoeg om te improviseren. Je mag de gebaande paden verlaten. Misschien maak je dezelfde creatieve sprongen als jaren daarvoor, maar nu bewust. Een beginnende luisteraar kan misschien het verschil tussen jou en een beginnende muzikant niet duiden, maar wel voelen.

“The reward of jazz is playing jazz.”

Ik luister de a-kant van de plaat. Iedere emotie is hoorbaar. De improvisatie is droevig en vrolijk op hetzelfde moment. En ik mag kiezen. Kiezen naar welke emotie ik luister. Of niet? Op dit moment hoor ik alles tegelijk. Ik luister naar ervaren muzikanten, die zichzelf in hun improvisatie durven te verliezen zonder zichzelf erin te verliezen. En dan is het stil.

Ik sta op. Ik pak mijn tas in. Vanavond ga ik sporten met een vriend. Vandaag fiets ik een keer niet heel hard langs de sportschool. Al fietsend schiet mij een quote van Miles Davis binnen:

‘Sometimes you have to play a long time to be able to play like yourself.’

Mezelf zijn, ben ik dat? Of is dat voor nu even toekomstmuziek?

Bright day,
Eddy

P.S. Ik heb een playlist gemaakt voor onder het creëeren. Via de link hieronder kun je All That Bisky Jazz beluisteren: https://open.spotify.com/user/edgy123/playlist/7kTkMODChSKy9vxflUsjkW