Welke beslissing je nooit mag nemen!

Eddy Boom
22 mrt 2015

Is mijn idee wel goed genoeg? Heeft het wel potentie? En wat nou als het niet aan slaat of dat mensen mij niet meer leuk vinden? Constant vragen om advies, de ene na de andere presentatie bijwonen, boeken lezen en anderen raadplegen. Ik heb het over ‘ondernemers’ die altijd het gevoel hebben dat ze te weinig kennis hebben om een belangrijke beslissing te nemen. En dat terwijl echt succesvolle ondernemers het ene na het andere idee de wereld in slingeren, vaak nog niet af en vol punten van verbetering maar vol vertrouwen dat de uitwerking van hun idee alleen nog maar beter kan worden. In deze blog geef ik 3 tips waardoor je makkelijker beslissingen gaat nemen…

1. Neem belangrijke besluiten meteen

Een echte leider besluit voordat anderen voor hem besluiten. Maak de belangrijkste beslissingen metéén aan het begin van de dag. Hoe complexer een probleem is, hoe eerder op de dag je het moet tackelen. Profiteer van het feit dat je ‘denktank’ ’s ochtends nog niet in werking is. In je slaap werkt je onderbewustzijn door; een belangrijke factor in het nemen van beslissingen. Voor het nemen van belangrijke beslissingen heb je wilskracht nodig. En je wilskracht is het sterkste in de ochtend na een goede nachtrust. 

Moet je later op de dag een belangrijke beslissing nemen? Zorg dan dat je genoeg voeding binnen hebt. Snoep staat niet voor niets bij de kassa van de supermarkt; een ongenuanceerde beslissing die je neemt nadat je moe bent en al veel beslissingen hebt moeten nemen.

Omring je met de juiste mensen. De beslissingen die je maakt worden sterk beïnvloed door de mensen om je heen. Stel je niet afhankelijk op, en als je je idee wilt polsen bij anderen dan zorg je dat je scherpe vragen stelt. Dus niet: ‘wat vind je dat ik moet doen?’ maar ‘wat dacht je hier van?!’. 

2. Vermijd perfecte beslissingen

Een verkeerd genomen beslissing verdient vaak meer respect van anderen dan een niet genomen beslissing. Realiseer je dat opdrachtgevers en partners liever een opdracht 80% af zien vóór de deadline dan 100% af na de deadline.

Soms is het ook goed om ‘ja’ te zeggen tegen verkeerde beslissingen. Er af en toe naast zitten maakt je bewust van waar je werkelijk naartoe wilt. 

3. Beperk je tot belangrijke beslissingen 

Mark Zuckerberg draagt iedere dag hetzelfde shirt zodat hij zo min mogelijk beslissingen hoeft te nemen op een dag. Ook Obama kleed zich saai. Het gedeelte dat beslissingen neemt in je hersenen werkt als een spier. Overbelast die spier niet met veel kleine beslissingen. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid besluitvormingskracht op een dag. 

4. Je verhaal is je checklist 

Vermijd beslissingen vanuit een emotionele respons. Ook extreem opgewekt zijn kan resulteren in een verkeerde beslissing. Een goede beslissing neem je vanuit een stukje zuivere intuïtie en het verhaal dat je wilt leven. Onthoud dat kleine beslissingen makkelijk te maken zijn maar moeilijk om mee te leven, en grote beslissingen moeilijk om te maken maar makkelijk om mee te leven. 

Tijdens een seminar dat ik bijwoonde vroeg ik aan een man hoe hij het voor elkaar had gekregen om in één jaar tijd van 1 naar 4 muziekscholen te zijn gegroeid. Hij antwoord met; ‘i’ve double my fail rate.’ Door meer beslissingen genomen te hebben en meer fouten gemaakt te hebben wist hij op een gegeven moment exact hoe hij zijn groei kon maken. 

‘making a decision is the only way to move forward’ 

De stress die je hebt door niet te besluiten is groter dan de stress die je hebt nadat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Durf comfortabel te zijn met oncomfortabel zijn! De enige foute beslissing die je kunt nemen is dat je geen beslissing maakt. 

Vaak heb je je doel al voor meer dan de helft bereikt als je het besluit hebt durven nemen.  

Durf jij risico te nemen? Neem jij makkelijk beslissingen? Laat het mij weten in het commentaarveld hieronder!

Pssssht! Ken je iemand die wel een trap onder zijn r**t mag hebben? Deel dit artikel dan via de knoppen hier boven!