Zonder doel kun je ook niet scoren

Eddy Boom
26 sep 2016

Mijn vriendin en ik zetten Netflix aan. Na een eeuw zoeken hadden we eindelijk een film en begonnen we met kijken. In de eerste minuten werd duidelijk waar de film over ging: Een Amerikaans bedrijf had een trucje ontdekt waardoor het maximale winst kond behalen. Hierdoor werden de eigenaren miljonair.

Nog geen drie minuten later zette ik de film stil en voelde ik me niet zo tof. Want is het niet de reinste vorm van armoede om je leven op te hangen aan rijk worden? En toen bedacht ik me weer: Wat is er dan mis met rijk worden? Want geld kun je toch ook zien als veranderkracht? Of als toekomstige potentie? Als een middel om de wereld een stukje mooier te maken.

Opnieuw ging ik eindeloos op zoek naar een film. Totdat mijn telefoon begon te trillen. Een klant van mij en tevens goede vriendin schreef; “Zet ‘m ff op 2. Tegenlicht.”

Na een paar minuten kijken stroomde ik al over van inzichten. Ik wist precies waarom ik mij eerder zo irriteerde. Ik wist precies waarom wij met Dr.Woe doen wat we doen. Ik wist precies waarom winst alleen niet loont

Geld als een doel geldt niet meer

Boeddha zei het al duizenden jaren geleden; lijden komt door begeerte. Twintig jaar geleden was het de norm om als bedrijf winst te maken. En dat was leuk. In ieder geval voor jezelf, en misschien voor je directe omgeving. Jij had je dikke bankrekening, en je naasten profiteerden daar een beetje van mee. Maar was het ook leuk voor de wereld? 

Geld op zichzelf was niet het probleem. Het probleem was dat het bleef staan op de desbetreffende rekening, of naar plaatsen ging die niet maatschappelijk verantwoord waren. Langzaamaan groeiden we naar een wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als de wereld er dan niet beter op werd door jou, dan mocht het in ieder geval niet slechter worden.

De wereld, het hebben van een doel

We leven in een bijzondere tijd. Want steeds minder worden er bedrijven opgericht, maar staan er mensen op met een purpose. Ik zie mensen die ergens voor op staan. Ze willen de wereld een stukje mooier maken in plaats van enkel en alleen een bedrijf starten. Ze zien een vuurtoren aan de horizon, en richten een bedrijf op als schip om hun doel te bereiken.

Steeds minder mensen gaan voor welvaart, en steeds meer mensen kiezen voor welzijn. Geluk is het nieuwe statussymbool. Ik geloof dat ik het verschil tussen rijkdom en gelukkig zijn iets beter ben gaan begrijpen: rijkdom maakt niet gelukkig, maar geluk kan wel resulteren in rijkdom. Al is het maar de innerlijke rijkdom.

Zonder doel kun je ook niet scoren. Of is dat een inkoppertje?

Van rijke ondernemers heb ik geleerd dat geld geen eindstation is. Geld kan komen en gaan, maar tijd kan alleen maar op gaan. Waar het om draait is gelukkig worden. En gelukkig word je door het najagen van een purpose. En het zijn met mensen die waarderen wie je bent.

Dit is waarom we doen wat we doen

Steeds duidelijker merk ik dat ik me stoor aan bedrijven die de wereld niet echt helpen, maar vooral meer willen verdienen. Bovendien geloof ik dat ze ook zichzelf niet helpen. Want we weten inmiddels dat geld niet gelukkig maakt.

“Als je geen deel uit maakt van de oplossing, dan maak je deel uit van het probleem.”

Ik realiseer mij dat ik niet geloof in beïnvloeden, maar in inspireren. Ik geloof niet in unique selling points, maar in unique value creation.

Ons doel met Dr.Woe is om mensen te helpen die een doel hebben. Wij helpen mensen bewust te maken van hun verhaal. Wij helpen mensen hun missie te verzilveren. Niet alleen mensen met een overtuigende missie, maar ook mensen die hun doel nog niet duidelijk hebben kunnen bijdragen aan deze nieuwe wereld. Een wereld waarin we bijdragen voor bewustzijn, duurzame impact en geluk.

Is er überhaupt een andere optie dan dat?

Bright day,
Eddy