12 Signalen dat je een ondernemer bent

Eddy Boom
21 feb 2015

Pas je niet helemaal in het plaatje? Van veel ondernemers krijg ik terug dat ze dolgelukkig zijn met wat ze doen, maar dat anderen niet altijd snappen waar ze mee bezig zijn. Herkenbaar? Wellicht herken je je in de volgende 12 inzichten en zie je in dat je gewoon een ondernemer pur sang bent!

1. Je bent rusteloos

Er is altijd meer dan genoeg te doen. Heb je iets af? Dan denk je onmiddellijk wat je daarna moet doen in plaats van dat je de tijd neemt om je behaalde resultaat uitgebreid te vieren. Stilzitten vind je maar moeilijk. Liever ervaar je een beetje pijn door nog even hard door te werken terwijl je vrienden of familie naar de film gaan of in de kroeg zitten. Je werkt niet alleen wat langer door, maar je bent ook een ‘self starter’ en staat de volgende dag ook eerder op dan de rest.

2. Je bent resultaat georiënteerd

De kern van je trots is de onderneming waaraan jij bouwt. Alles wat je doet moet bijdragen aan je verhaal en de groei van je onderneming. Bij elke aankoop die je doet denk je na wat het je op de lange termijn oplevert, en of je het later nog tegen een schappelijke prijs kunt verkopen als jij het niet meer nodig hebt.

Geld is belangrijk voor je, maar tijd is je meer waard dan geld. Je weet dat geld kan komen en gaan, maar dat tijd alleen maar af neemt. De kick van nieuwe ondernemingen starten is je meer waard dan de financiële beloning die daar op kan volgen.

Je vergelijkt jezelf snel met anderen, en wilt overal de beste in zijn. Je wilt niet verliezen, en al helemaal niet van jezelf. Maar bestaat competitie eigenlijk wel?

Wat gebeurt er met de concurrentiestrijd als blijkt dat we allemaal uniek zijn?

3. Je bent een outsider

Je ziet jezelf als een outsider. Van nature volg je de orde niet omdat je gelooft dat er meer in het leven is dan tijd ruilen voor geld. Hoe harder anderen zeggen dat ze je ideeën en idealen niet snappen, hoe meer jij je inzet om je doelen te bereiken. Op verjaardagen kun je het niet laten om anderen te vragen waarom ze (in vredesnaam) doen wat ze doen.

Je had moeite met het afmaken van je school (of bent voortijdig gestopt) omdat je bijbaantjes had of je eigen projecten ten uitvoering bracht. Wellicht ben je ook weleens ontslagen omdat je je bemoeide met de structuur van het bedrijf. Daarbij voerde je je werk niet goed uit omdat je moeite had met autoriteit.

Je vond het niet altijd makkelijk om je anders te voelen, maar inmiddels weet je dat het je kwaliteit is dat je de wereld door een andere lens bekijkt dan de rest. De gebroeders Right hadden immers het vliegtuig ook niet uitgevonden als ze door dezelfde lens hadden gekeken als de rest.

‘Don’t be afraid to stand for what you believe in, even if that means standing alone.’

Steve Jobs en Einstein werden ook als niet normaal beschouwd, totdat ze de norm wisten te veranderen.

4. Eerst uitproberen, dan evalueren

Twijfel je of je jouw idee moet uitvoeren? Dan voer je het uit en evalueer je na verloop van tijd het resultaat. Had je verkeerd gegokt? Dan sta je op nadat je gevallen bent, raap je je ervaring van de grond op en herstel je je snel. Je zet je idee door ook wanneer het heelal je lijkt tegen te werken.

5. Je denkt in kansen

Angstige situaties bestaan niet. Hoe enger de uitdaging, hoe groter de kans. Uitdagingen geven je meer motivatie en zorgen ervoor dat je harder gaat werken. Hoe meer je voor elkaar bokst, hoe trotser je word. Toch een beetje bang om fouten te maken? Dan zorgt dat ervoor dat je meer focus krijgt op je project!

6. Je bent een perfectionist

Je denkt dat alles beter kan en daar zit meteen ook je valkuil. Delegeren vind je moeilijk omdat je niet zeker weet of de ander dezelfde kwaliteit heeft als jij. Hoe minder je zelf doet, hoe groter je onderneming zal worden. Bedenk dat perfectionisme de laagste levensstandaard is, en dat je samen moet werken om jouw ideeën van de grond te krijgen.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

7. Je bent een rebel

Door de jaren heen ben je steeds meer aan het wegbreken van de gevestigde orde. Om te beginnen heb je je baan opgezegd om voor jezelf te beginnen.

Zie je een kans? Dan ben je bereid om het hete water te betreden. Ondernemers vragen niet om toestemming vooraf, maar om vergeving achteraf. Je wilt beloningen krijgen door risico’s te nemen.

No risk, no reward

8. Je bent alert

Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op en je realiseert je dat alles altijd in beweging is. Je geeft mee met wat er gebeurt, maar je probeert wel vast te houden aan je eigen verhaal.

9. Je bent een introvert

Een ondernemer hoeft geen snelle sales tijger te zijn. Bekende ondernemers zoals Mark Zuckerberg of Bill Gates werken graag alleen. Moet je toch met mensen om de tafel? Dan ben je wel in staat om de juiste indruk achter te laten, of je werkt samen met iemand die een echte ‘mensenmens’ is.

10. Je bent je omgeving

Je realiseert je maar al te goed dat vijftig procent van je succes bepaald wordt door je omgeving. Je vermijdt mensen met negatieve energie, en omgeeft je graag met de juiste adviseurs. In een team haal je de meeste kracht uit een groep van 3 tot 5 mensen.

11. Je bent creatief

Je bent geen materialist. Je ziet kansen in alles wat je wél tot je beschikking hebt. Je kijkt welke middelen er zijn, en zet deze middelen op de juiste manier in. Je wilt van nature problemen oplossen voor jezelf en anderen. Lukt het niet om een probleem op te lossen? Dan los je dat probleem alsnog op door er geen probleem van te maken.

12. Je hebt een passie; een verhaal

Je hebt een motief waardoor je altijd gemotiveerd blijft. Je werkt door op dagen dat je niet verdient en geen klanten hebt. Je kunt het simpelweg niet laten, omdat je ervoor gekozen hebt om van jouw verhaal jouw business te maken.

Ondernemen is geen parttime of fulltime job maar een lifestyle. Als ondernemer ben je bereid om constant in jezelf te investeren. Hoe meer jouw persoonlijkheid evalueert, hoe meer je kunt bijdragen aan je omgeving.

En?? Herken je je in deze signalen? En heb jij als ondernemer eigenschappen die er niet bij staan? Deel ze dan in het commentaarveld hieronder!

Meteen aan de slag met jouw verhaal en jouw business? Download hier ons GRATIS EBOOK!

Pssst! Interessant? Deel deze blog via een van de knoppen hier boven!