Wegens doorslaand succes, dit jaar weer een nieuw jaar.

Eddy Boom
30 dec 2014

‘The time you want the map is before you enter the woods.’

Ik liet die quote op mij inwerken en besloot ‘m meteen in de praktijk te gaan brengen. Dit keer ging ik naar de supermarkt mét boodschappenlijstje. Ik wilde voorkomen dat ik uren liep te dwalen en terug zou komen met dingen die ik niet nodig had. Ik maakte het lijstje en kwam tot een raar inzicht; ik zag de hele supermarkt voor mij en daarin de producten die ik nodig had. Visualisatie.

Ik bedacht mij dat ik zonder deze voorstelling daar waarschijnlijk nooit was gekomen, en dat ik zonder boodschappenlijstje waarschijnlijk met hele andere dingen thuis was gekomen. Als ik dit kon visualiseren voor een supermarktbezoek, kon ik dat dan ook niet doen voor een heel jaar? Ik realiseerde mij dat visualisatie en plannen enorm bijdragen in het behalen van je doelen. Want:

‘If you fail to plan, you plan to fail’

Vorig jaar heb ik mijn hele jaar gevisualiseerd. En nu ik terug kijk is het bijna bizar hoe veel van de gestelde doelen zijn uitgekomen wat neer komt op zo’n 85%! Zo had ik mij gevisualiseerd om 2 keer naar Zweden te gaan, 1 keer naar Brighton, 1 keer naar Berlijn en een korte trip in eigen land. Ook had ik voor mijzelf een bepaalde omzet gedefinieerd die tot op 200 euro nauwkeurig is uitgekomen. Daarnaast wilde ik 12 workshops geven en 5 lezingen. Ook dat is tot het getal nauwkeurig uitgekomen, met als bijzonder feitje dat mijn laatste lezing over dit onderwerp ging: visualisatie! Talloze kleine andere dingen zijn ook uitgekomen. Wat niet geheel is uitgekomen is dat ik een boek wilde publiceren. Hoewel de eerste versie van het boek geschreven is ligt het boek nog niet bij de drukker, waardoor ik aankomende maanden extra mijn best ga doen om het boek te publiceren. 

Goede voornemens kennen we allemaal. Dat zijn van die dingen die je volhoud tot de tweede week van januari, waarna je de handdoek in de ring gooit en weer terugvalt in je oude patroon. Een krachtige visualisatie is meer dan dat. Je maakt niet alleen heldere plannen waarvan je gelooft dat je ze waar kunt maken, maar je neemt ook actie op deze doelen. De volgende drie geheimen helpen je met het behalen van je nieuwjaarsdoelen…

‘Ik recycle gewoon mijn goede voornemens van vorig jaar.’ Loesje

Zie je het voor je?

In een film heb je een hoofdrolspeler, een regisseur en een scriptschrijver. Als zelfstandig ondernemer hoor je dit in principe allemaal tegelijk te zijn. Toch hoor ik helaas van veel mensen dat zij enkel nog de hoofdrol hebben in hun eigen onderneming, en dat de boze klant de regisseur is, en het script van hun eigen leven hebben ze al helemaal niet geschreven. Ze zijn de controle die ze ooit als ondernemer wilde hebben geheel kwijt. Een goede visualisatie is vergelijkbaar met het schrijven van een script voor je eigen leven. Hieronder geef ik je de grove stappen die je kunt zetten bij het maken van je visualisatie: 

1. Maak het meetbaar

Ideaal is als je deze visualisatie maakt op een rustige plek waar je afstand hebt van je dagelijkse dingen. Daarom ga ik vaak een weekendje weg om deze te maken. Ben je op zo’n plek? Maak dan een voorstelling van waar je volgend jaar wilt staan in detail. Het gaat er niet alleen om dat je het voor je ziet (visualisatie) maar je moet het bij wijze van spreke ook voelen, horen en ruiken. Hoe ziet die plek er uit waar je volgend jaar wilt zijn? Met welke mensen ben je daar? Wat heb je aan? Maak je doelen zo meetbaar mogelijk. Op die manier kun je monitoren of je op koers ligt. Bovendien kun je dan je doel ophakken in stukjes, zodat je iedere maand een deel van je doel kunt behalen. Dus niet: ‘ik wil meer gaan reizen’ maar ‘ik wil 4 reizen van 7 dagen maken in land x, y en z’.

2. Deel je doelen

Wanneer je je een mooie voorstelling hebt gemaakt kun je deze delen met iemand anders. Het uitspreken van je doel helpt bij het behalen daarvan. 

3. God is in the detail

Schrijf vervolgens in detail op waar je volgend jaar wilt staan en laat het los. 

4. Visualiseer je doelen letterlijk

Maak een moodboards (a4 met plaatjes) die passen bij de doelen die je wilt behalen. Het is hierbij belangrijk dat je plaatjes gebruikt die niet van jou komen aangezien die plaatjes jouw eigen verleden weergeven en niet waar je naartoe wilt gaan!

5. Remind yourself

Hang dit plaatjesbord op een plek waar je vaak komt. Dit kan bijvoorbeeld naast je bed zijn als je wakker word, of op de deur van de wc of als achtergrond op je bureaublad. De herhaling zorgt ervoor dat je op koers blijft gedurende het jaar, en dat je er meer in gaat geloven dat je dit kunt bereiken.

6. Bedenk een eerste stap

Stel vast wat je nu al kunt doen om je doelen uit te werken. Stel dat je ieder kwartaal een buitenlandreisje wilt maken, dan kun je vandaag al een ticket boeken! Heb je het geld niet? Dan kun je vandaag geld gaan sparen of meer gaan werken. 

PS. Zelf maak ik ook vaak een zogenaamde to don’t list. Als je niet doet wat je niet wilt, is de kans groot dat je wel doet wat je wel wilt!  

Geloof je het zelf?

Steve Jobs zei ooit dat de mensen die gek genoeg zijn om te geloven dat ze de wereld kunnen veranderen ook degene zijn die het doen. Als je niet de overtuiging hebt dat je jouw doelen kunt behalen dan is de kans groot dat ze ook niet uitkomen. De volgende tips helpen je meer overtuiging te krijgen want: 

‘Of je nou gelooft dat je het kunt of niet, je hebt altijd gelijk.’

1. Er zijn veel manieren om meer geloof te krijgen in waar je toe in staat bent. Een goede manier is om je doelen dagelijks opnieuw op te schrijven. Wanneer je 7 keer een doel hebt opgeschreven zit het in je hoofd en gaat het er niet meer uit. Gek idee misschien, maar je kunt je doel ook verwerken in je wachtwoord van sites die je bezoekt. Dan blijf je dit doel herhalen!

2. Een andere manier is om je doelen iedere avond opnieuw te visualiseren. Doe je ogen dicht als je gaat slapen en denk even aan dat wat je wilt behalen. 

3. Voor mij werkt het motiverend als mensen zeggen dat mijn doelen onmogelijk te behalen zijn. Het daagt mij uit om nog harder mijn doelen na te streven. Toch is het belangrijk om mensen om je heen te hebben die in jou geloven. Je bent je omgeving, en 50% van je hoe je je voelt wordt bepaald door je omgeving. 

4. Om iets te kunnen geloven moet je het ook echt willen. Heb je doelen gevisualiseerd om je meer status te verkrijgen of enkel om rijk te worden? Dan is de kans groot dat je de wilskracht op een gegeven moment niet meer hebt om je in te zetten voor je doelen. Het moet uit je tenen komen en passen bij jouw verhaal.

Kom in actie!

Wanneer je je enkel het einddoel visualiseert (bijvoorbeeld dat je met jouw zelf geschreven boek op een podium staat en een applaus krijgt) dan kan deze positieve gedachte je bij voorhand al een geluksgevoel geven. Je hersenen maken dan al endorfine aan die je ook zou krijgen als je het daadwerkelijk had behaald. Dit kan ertoe resulteren dat je minder motivatie hebt om je er zo hard voor in te zetten. Je voelt immers de beloning al. Bovendien ben je daarmee minder goed opgewassen tegen tegenvallers. 

Het is daarom belangrijk dat je je juist ook de weg er naartoe tot in detail visualiseert! Stel jezelf de vraag: ‘welke acties zijn er nodig om mijn doel te behalen?’. Stel je dus niet alleen voor wat voor mooi uitzicht je boven op de berg hebt, maar vooral het pad dat naar dit hoogste punt leidt. De helderheid die dit verschaft geeft je bovendien minder stress, en zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor het behalen van je doelen. Deze techniek wordt ook veel toegepast door sporters.

Onthoud: Actie is de belangrijkste factor bij het behalen van je doelen. Heb je moeite met dagelijks actie ondernemen op je doelen? Lees dan DEZE blog nog eens.

‘When you knock on the door of Opportunity, do not be surprised that it is Work who answers.’

Zo… dat was een lang artikel aan het einde van het jaar. Voor aankomend jaar heb ik mij gevisualiseerd videoblogs te gaan maken. Heb je een onderwerp waar je graag meer over leert door middel van een videoblog? Schrijf deze dan op in het commentaarveld hieronder! 

Heb je zelf doelen gesteld die je wilt delen? Ook deze mag je in het commentaarveld achter laten, want wie deelt heeft meer kans op slagen!

Pssst! Ken je iemand die wel een visualisatie kan gebruiken? Deel dit artikel dan via de knoppen hier boven! 

Ik hoop dat alle jullie doelen dit jaar uitkomen! Maak er een mooi jaar van! 

Bright day,
Eddy

P.S. Deze blog is van vroeger. Maar daardoor minstens even goed!