30 Tops om je Tip te voelen

Eddy Boom
27 dec 2016

Daar stond ik dan. Alleen. Midden op een plein in Praag. Ik was 28 jaar oud. Voor het eerst ging ik alleen op vakantie. Althans, ik had wel met een vriend afgesproken die in Praag woonde. Diezelfde avond zouden we wat gaan eten en drinken. We hadden elkaar een aantal jaar niet gezien. En uitgerekend die dag werd hij ziek. Hij had voedselvergiftiging. Het ging duidelijk even niet goed. Ik heb hem de rest van mijn vakantie niet meer gezien.

Ik huurde een Airbnb. Maar ook daar kon ik geen vriendjes maken. De huisbazin ging weg op de dag dat ik aan kwam. Ze ging naar een feest en zou na een uur weer terug zijn. Het tegendeel was waar. 14 uur later belde ze me dronken op. ‘Sorry als de honden je hebben wakker gehouden.’ zei ze. ‘Sorry dat ik de honden de hele nacht bij je in huis heb opgesloten. Met mij gaat het niet goed. Pak maar een fles Gin uit de koelkast. Ik kom zo thuis met de taxi, dan vertel ik je mijn verhaal en laat ik de honden uit.’ 

Ik kwam voor gezelligheid en vakantie. Ik bedankte haar vriendelijk voor haar aanbod en maakte dat ik weg kwam. Ik pakte de tram de stad in en stond er even helemaal alleen voor. Binnen een paar dagen was ik jarig. Ik zou 29 worden. Meer en meer begon ik te genieten van de vrijheid. Het even helemaal alleen zijn. Wie jarig is trakteert, en ik besloot een lange waardevolle blog te gaan delen met mijn netwerk. Een blog waarin ik 29 jaar ervaring wilde delen in de vorm van 29 tips om je top te voelen. Op het centrale plein kondigde ik dit nieuws aan in een vlog. Ik heb uiteindelijk een jaar gewacht met het posten van die blog.

Terwijl ik dit schrijf ben ik 29 en 364 dagen. Morgen ben ik 30. De 29 tips zijn er 30 geworden en deel ik met je in deze blog. Ik zie alle tips die ik geef als een momentopname. In alle eerlijkheid; er staan zelfs tips bij die ik in mijn hoofd al heb herzien. Toch heb ik besloten om ze met je te delen, omdat deze inzichten mij de afgelopen 30 jaar hebben geïnspireerd.

Alle inzichten heb ik opgedaan in gesprekken met anderen, seminars, cursussen, het lezen van boeken maar vooral ook vanuit de praktijk. Ik wens je heel veel inspiratie en leesplezier toe, en hoop dat ik je met deze extreem lange blog een top geef waardoor jij je helemaal tip gaat voelen.

1. Niet willen willen

Waarschijnlijk herken je dit vast wel: Je hebt een avond flink doorgewerkt en bent daardoor een beetje rusteloos. Of je hebt morgen een belangrijke afspraak, een sollicitatie, je moet een workshop geven of afrijden. Je zegt tegen jezelf dat je op tijd moet slapen en gaat er vroeg in. Je komt erachter dat je zo graag wilt slapen dat dit je in de weg gaat zitten. Je moet slapen!

Wil je echt in slaap komen? Dan ontstaat de verandering wanneer je Fuck it zegt. Fuck it dat je niet kunt slapen. Ten doel stellen dat je in slaap wilt komen werkt vaak averechts. Jezelf voornemen om lekker te gaan liggen heeft vaak een hele andere uitwerking. Vanaf dan ben je alleen nog maar bezig met het huidige moment zo comfortabel mogelijk te maken. En wanneer je het huidige moment comfortabel maakt, komt de slaap vaak als resultaat.

Als je in een vervelende situatie zit is dat op zichzelf al naar genoeg. Maar vaak is het wezenlijke probleem dat we niet accepteren dat het even gaat zoals het gaat.

“Leer accepteren dat je niet alles accepteert.”

2. Sta langer stil bij toffe dingen

Vaak blijven negatieve ervaringen langer in onze gedachte hangen dan positieve ervaringen. Gebeurt er iets leuks of krijg je bijvoorbeeld een compliment? Ga er dan bij wijze van spreken even bij zitten en pauzeer. Zeg vervolgens, ‘dank je wel’ tegen de ander of wees dankbaar in jezelf.

Stel jezelf open om te ontvangen. Dus als iemand zegt: ‘wat heb je een leuk shirt aan’ dan zeg je niet: ‘ja die was in de aanbieding bij H&M en komt van de kinderafdeling.’ Maar neem pauze en zeg: ‘dank je wel, ik vind hem zelf ook erg mooi’.

“Slow down positive feelings”

3. Doe het in plaats van denken dat je het doet

Ondernemend ingestelde mensen doen het allemaal; artikelen lezen, socialmedia in de gaten houden, webinars volgen, naar seminars gaan en soms beluisteren ze ook podcasts. Op korte termijn geeft dit leren je een goed gevoel. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat je je gelukkiger voelt nadat je wat hebt geleerd. Op lange termijn voel je je eerder tegenovergesteld. Want 90% van je groei komt voort uit dingen die je doet in de praktijk en 10% van je groei komt voort uit wat je leert door wat je leest en kijkt.

Denk bijvoorbeeld aan een socialmedia ‘expert’ die veel kennis heeft maar ondertussen nauwelijks likes krijgt op zijn eigen Facebook pagina. Een expert ben je wel als je dag in dag uit content plaatst op socialmedia en je inzichten gebruikt om je pagina te laten groeien.

“Only preach what you already practice!”

4. Laat je coachen

Juist mensen met impact worden gecoacht. Denk aan muzikanten, media figuren en vooral ook topsporters. Een gemiste penalty heeft met meer te maken dan alleen je lichamelijke conditie.

Als we een gaatje hebben gaan we naar de tandarts, als we griep hebben gaan we naar de dokter, maar als we niet goed in ons vel zitten willen we dit vaak alleen oplossen. Gek eigenlijk, want goed in je vel zitten vormt juist de basis voor al het andere!

Laatst dronk ik koffie met een van de meest invloedrijke coaches van Nederland. Ik vroeg hem naar het geheim van zijn succes. Het antwoord? Hij heeft zelf ook een coach. Een goed leven is soms de grootste vijand van een geweldig leven. Juist wanneer alles ‘wel goed’ gaat kan een stukje inzicht van een ander je net dat extra zetje geven.

“A champion is afraid of losing. Everyone else is afraid of winning.” ~ Billie Jean King

5. Drink meer water

Genoeg drinken zorgt ervoor dat je je vrolijker, scherper en fitter voelt. Een volwassen man bestaat voor 65% uit water en een volwassen vrouw voor iets meer dan 50%. Geadviseerd wordt om 2 liter per dag te drinken maar in de praktijk redden we dat vaak niet. Koffie, bier, Engelse thee zijn voorbeelden van dranken die vocht doen onttrekken uit je lichaam en doen daarmee eerder afbreuk aan de hoeveelheid water die je op een dag binnen moet krijgen. Heb je dorst? Drink dan eerst water, en daarna een genotsdrankje. Laatst hoorde ik ‘eat food for nutrition, not entertainment’. Maar deze is ook mooi:

“Thousands have lived without love, not one without water.” ~ W.H. Auden

6. Denk inside the box

De afgelopen jaren zijn we dood gegooid met ‘out of the box’ denken. We dienen buiten onze comfortzone te gaan. Maar valt er ‘inside the box’ niet nog genoeg te scheppen? Door langer stil te staan bij wat er al is (inside the box) dan bij wat er niet is (outside the box) ontwikkel je nieuwe perspectieven. Het gevoel altijd maar out of the box te moeten denken kan resulteren in een constant gevoel van onvolledigheid of ontevredenheid. Je top voelen is de waarde inschatten van wat je nu al hebt.

“People don’t realise that now is all there ever is; there is no past or future except as memory or anticipation in your mind.” ~ Eckhart Tolle

7. Zeg fuck it

Wat is de reden van wat er nu gebeurt? Waarom zou dat iets voor mij zijn? Wat is de zin van het leven? Ben ik goed zoals ik ben? Waar kom ik vandaan?

We zoeken allemaal naar betekenis en we willen allemaal weten wie we eigenlijk zijn. We lezen boeken, vragen het aan anderen of zoeken het in een geloof. Maar op 1 belangrijke plaats zoeken we vaak niet; in onszelf. Waarmee onze zoektocht naar betekenis er eerder toe resulteert dat we van onszelf verwijderd raken.

Door Fuck it te zeggen laten we die betekenis even los. Door Fuck it doe je dingen niet meer van uit de overtuiging dat het wel of niet goed is, maar doe je het gewoon omdat je daar zin in hebt. Gewoon omdat het goed voelt.

Fuck it, vandaag neem ik een sigaret ook al ben ik gestopt met roken. Maar ook; Fuck it, ik sla deze sigaret over omdat ik gestopt ben met roken. Alle keuzes zijn goed. Welke keuze je ook maakt, door Fuck it te zeggen haal je het gewicht van je keuze en handel je weer vanuit je gevoel in plaats van je hoofd.

“2 words, 1 finger.”

8. Verlies jezelf in iets zonder jezelf erin te verliezen

Wanneer je helemaal in iets opgaat dan noemen we dat flow. En wanneer we in een flow zitten dan zijn we volledig in het hier en nu. En wanneer we helemaal in het hier en nu zitten dan hebben we geen gedachten meer over de agenda van morgen of over die blunder van gisteren.

In een flow zitten is dus de ultieme ontspanning voor het hoofd. Hoe mooi zou het zijn om in je flow tegelijkertijd bewust te blijven van die flow; met volle aandacht aanwezig zijn bij dat waar je zo in op gaat. Een lichtelijke paradox maar wel leuk!

“Stop thinking and just let things happen.”

9. Wees lief voor jezelf (niet aardig zoals voor je konijn)

Aardig voor jezelf zijn is eten wanneer je honger hebt. Lief voor jezelf zijn is kiezen wat je eet om die honger te stillen. Probeer te voelen welke keuze het beste past bij welk moment. Maak de keuzes voor jezelf en niet voor een ander.

Vraagt iemand je een spoedklus uit te voeren terwijl jij er net voor koos een avondje vrij te zijn? Denk dan: ‘iemand heeft er verkeerd gepland, en ik was het niet’. Door lief te zijn voor jezelf kun je ook het meeste betekenen voor een ander.

“Love people, use things because the opposite never works.”

10. Zijn wie je wilt zijn in plaats van worden wie je wilt zijn

Ook ik houdt mij bezig met de beste versie van mezelf worden. Maar wat insinueert dat ‘de beste worden’ eigenlijk? Omgekeerd zegt het dat je er op dit moment nog niet bent. Dat het beter kan en misschien wel beter moet. Worden gaat over morgen en niet over vandaag. Terwijl het moment dat je je top kunt voelen toch echt vandaag is en niet morgen. Het doet mij een beetje denken aan een café waar bij de ingang een bord staat met ‘morgen gratis bier’. Iedere dag dat je daar binnenstapt ben je een dag te vroeg.

Waar het spreekwoord zegt dat stilstand achteruitgang is leerde ik door gesprekken met anderen dat ergens werkelijk bij stilstaan vaak leidt tot de beste vooruitgang. Want de beste manier om morgen een leuke dag te creëren is door er vandaag een leuke dag van te maken.

En dat uit zich ook in ons taalgebruik. Vaak hebben we het in onze communicatie over de toekomst. Waarom zeggen we bijvoorbeeld ‘ik wens je een fijne dag’, en niet ‘het is al een fijne dag’? Wees wie je wilt zijn in plaats van telkens je borst nat te maken om dan toch eindelijk te worden wie je wilt zijn.

“As soon as we wish to be happier, we are no longer happy.” ~ Walter Landor

11. Help een ander

Daar zat ik dan boven op een berg na een wandeling van zes uur. Ik had een zware dag achter de rug. De zon was brandend en de uitdaging was groot. En dat hakte er in. Die avond voelde ik me grieperig, buikpijn, hoofdpijn, alles! We zaten met z’n zessen te wachten op ons diner in het enige restaurant boven in het bergdorp. Ik besloot niet langer te wachten en bewoog mij naar mijn bed in het Chalet. En toen werd ik terug geroepen. ‘Eddy! We hebben jongleerballen gekregen, kun je het ons ook leren?’. Ik zette mijn gril even aan de kant en wierp de ballen in de lucht. Voor ik het wist gaf ik een hele show en vergat ik even mijn sores.

Ik realiseerde mij dat ik mij beter voelde door iets te doen wat dichtbij mijn talent stond; jongleren. En dat ik anderen daar bovendien mee kon helpen. Iedereen was dol enthousiast. Het helpen van anderen hielp mij om mij beter te voelen, en niet alleen mentaal maar zelfs fysiek!

Je bent vaak trotser op jezelf wanneer je een ander iets geeft dan wanneer je jezelf iets geeft. Je ontvangt namelijk een dubbele beloning. Jij beloont jezelf in de vorm van trots voor wat je voor de ander hebt gedaan, en de ander spreekt zijn dank uit over jouw genereuze gedrag.

“Our passion is our strength.” ~ Billie Joe Armstrong

12. Eet jezelf gelukkig

Net als kinderen maken ook volwassenen nieuwe hersencellen aan. Per dag maken we ongeveer 700 nieuwe neuronen aan in het midden van ons hoofd. Deze neuronen zorgen ervoor dat we beter kunnen leren, herinneren maar ook beïnvloeden ook onze emoties en gemoedstoestand. We maken genoeg cellen aan om in 50 jaar al deze cellen te vervangen voor nieuwe cellen. Bepaalde dingen stimuleren de aanmaak van deze ‘positieve’ neuronen waar anderen de aanmaak afremmen.

Stress, depressie, ouder worden en slaapgebrek verminderen de aanmaak van deze neuronen, terwijl seks, rennen en veel slapen de aanmaak vermeerderen. Alle activiteiten waarin er meer bloed naar je hersenen getransporteerd wordt zijn goed.

En niet te vergeten de juiste voeding. Ik noem er even een paar voor je op: blauwe bessen, koffie, donkere chocola, zalm, bananen en zelfs een stofje in rode wijn zorgen ervoor dat je jezelf gelukkig eet. En daarbij kun je ook op het volgende letten: voedsel waarop je lang moet kauwen stimuleert de aanmaak van deze neuronen, terwijl zachte voeding de aanmaak weer verminderd. Je kunt jezelf dus daadwerkelijk gelukkig eten!

“Nom nom nom.” ~ Unknown

13. Durf uitzonderingen te maken

Je ouders, oud docenten maar ook goeroes in ondernemersland willen je allemaal vertellen hoe zij denken dat jij moet handelen. Maar weten zij precies wat goed voor je is?

Een jaar geleden ging ik naar een lezing van Jos Burgers. Hij leerde mij het belang van het maken van uitzonderingen. Hij zei: “Soms moet je enkel af gaan op wat goed voelt, en niet op wat hoort of wat anderen zeggen.” Met die insteek doorbrak ik de regel die ik leerde van marketinggoeroes: less is more. Ik maakte een blog artikel dat wel 8 keer zo lang was als de gemiddelde blog op internet. De blog telde in plaats van 500 woorden wel 4000 woorden! En dat wierp zijn vruchten af. De uitzonderlijke hoeveelheid content trok zo veel lezers aan dat het mijn meest gelezen blog ooit werd. Later werd de inhoud van die blog zelfs de leidraad van een boek dat ik nu al honderden keren heb verkocht.

“When you want something you’ve never had, you have to do something you’ve never done.”

14. Me, Work, We

Ondernemende mensen zijn vaak resultaat georiënteerd. Bijna alles wat ze doen moet nut hebben. We willen de beste versie van onszelf worden en nieuwe betere gewoontes aanleren. En daar is op zichzelf niets mis mee!

Moeilijk wordt het echter als de resultaten die je wilt behalen voor je eigen ontwikkeling ervoor zorgen dat je te weinig aandacht hebt voor andere zaken zoals je sociale contacten en je werk. Of andersom; dat je te veel aandacht besteed aan verbeteringen in je werk waardoor je geen tijd meer overhoudt voor jezelf. Een goede balans houdt je door je dag in 3 stukken te hakken. Start je dag voor jezelf. Werk overdag en reserveer de avond voor jou en de ander. Me, Work and We. Door dit principe toe te passen zorg je ervoor dat iedereen zich top voelt.

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ~ Albert Einstein

15. Erken jezelf, verander je omgeving

Ik heb gehoord dat mensen doorgaans niet meer dan 5% van hun gedrag kunnen veranderen. Dat betekent dat je voor 95% bent wie je bent. Goeroes als Tony Robbins sturen aan op het aanpakken van die 5% en tegelijk zien we ook steeds meer mensen op staan die je willen helpen met de 95% die onveranderbaar is.

De eerste stap is volledig oké zijn met wie je bent. Word je bewust van wie je bent en erken dat. De tweede stap is een omgeving kiezen waarin jij het beste past!

“Find a place inside where there’s joy, and the joy will burn out the pain.” ~ Joseph Campbell

16. Neem de leiding

Als jij je werkdag niet plant dan wordt deze vaak voor je gepland door andere mensen zoals bijvoorbeeld je opdrachtgevers. En zo is het ook in relaties; als jij je wensen niet in kaart brengt dan hebben anderen nog wel wat wensen van jou. De truc is om te handelen vanuit overvloed in plaats van een gevoel van afhankelijkheid. Wil je bijvoorbeeld met je vriendin naar de film? Een afhankelijkheidsvraag zou dan zijn; ‘Als jij naar de film wilt dan zou ik ook wel mee willen gaan’. Een vraag vanuit overvloed zou zijn: ‘Ik heb een leuke film gezien waar ik vanavond naartoe ga. Het lijkt mij super leuk als je met me mee gaat’. Take the lead!

“If you fail to plan, you plan to fail.” ~ Benjamin Franklin

17. Focus on the input, not the output

Wil je meer geld, meer likes, meer waardering of in algemene zin ergens meer van? Als dat je probleem is dan ligt de oplossing vaak ergens anders. Het ding is dit: als je meer waardering wilt op wat voor vlak dan ook, zorg dan dat je meer waarde toevoegt.

Meer geld verdien je niet met de intentie om meer geld te verdienen. En meer likes ontvang je niet door heel veel te gaan posten op socialmedia. Meer resultaat ontstaat wanneer je je juist meer gaat focussen op jouw overvloed. Focus op de energie en inspiratie die je in een handeling steekt in plaats van op de resultaten die je wilt behalen.

Stel jezelf altijd de vraag of dat wat je wilt gaan doen waarde heeft voor jezelf of voor een ander. Als het antwoord ja is dan mag je gaan handelen.

“Je kunt een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken als waarmee het veroorzaakt is.” ~ Albert Einstein

18. Mediteer dagelijks

Al decennia doen mensen aan fitness. Pas sinds enkele jaren verdwijnt langzaam het taboe van ‘fitness for the mind’; meditatie. Inmiddels is de werking ervan ook wetenschappelijk aangetoond.

Waar we steeds beter gaan letten op gezond eten en minder junkfood, consumeren we via socialmedia wel veel junkfood voor de geest. ‘Fear of missing out’ is een erkend psychologisch probleem geworden en juist daarom is een moment van bewustzijn meer van belang dan ooit. Er zijn genoeg apps om mediteren te leren. En om ook hier een goede gewoonte van te maken. Zelf maak ik gebruik van Headspace. Een geweldige ondersteuning bij dagelijkse meditatie!

De kern van meditatie is dat je leert om volledig met je aandacht in het hier en nu te zijn waardoor pieker gedachten over heden en verleden minder betekenis krijgen. Houd je niet van meditatie? Er zijn ook genoeg activiteiten die je dwingen om volledig in het hier en nu te zijn met je geest. Denk aan jongleren, surfen of fotografie.

“A calm mind is a creative mind.” ~ Andy Puddicombe

19. Uit je dankbaarheid

Schrijf dagelijks 7 dingen op waar je dankbaar of blij over bent. Je zult merken dat de eerste makkelijk op papier verschijnen maar de nummer 6 en 7 wat lastiger zijn. En dat is juist goed! Door meer te concentreren op dingen die er goed gaan wordt het ook steeds makkelijker om te kiezen voor dingen die je gelukkig maken. Inmiddels is ook wetenschappelijk aangetoond dat door dit dagelijks te oefenen er nieuwe neurologische paden aangelegd worden in je brein waardoor je meer geluk gaat ervaren.

“Have an attitude of gratitude.” ~ Thomas S. Monson

20. Drink met overgave

Een aantal jaar geleden sprak ik met een gezondheidscoach. Ik herinner mij nog zijn opmerkelijke advies. Ed, zei hij. ‘Als je binnenkort een keer biertjes gaat drinken met vrienden in de kroeg, let er dan op dat je werkelijk geniet van je biertje.’

Wat hij bedoelde was tweeledig. Enerzijds is het moment dat je niet meer geniet maar routinematig een slok neemt het moment dat je lichaam aangeeft dat je moet stoppen. Anderzijds zijn we geneigd ons ‘zondigen’ te veroordelen. Natuurlijk is drank niet goed voor je lichaam, maar het wordt pas écht slecht voor je gezondheid als je jezelf gaat veroordelen om je handelen. Door alle keuzes die je maakt met volledige overgave te doen ga je je vanzelf top voelen.

“Stay hungry, stay foolish.” ~ Steve Jobs

21. Don’t be perfect be patient

Lifestyle ondernemer Lewis Howes zij op een gegeven moment dat ons universum voor 94% bestaat uit donkere materie en zwarte gaten. Waarom duisternis er is, en wat we er precies kunnen vinden weten we niet. Maar inmiddels is duidelijk dat we niet kunnen overleven zonder deze 94% duisternis.

Je zou kunnen stellen dat deze duisternis niet alleen in het heelal zit, maar ook in ons eigen leven. Allemaal hebben we wel eens iets meegemaakt wat lichtelijk traumatisch was of in ieder geval zeer emotioneel. Waarom we dit moeten ervaren is niet duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat ook deze ervaringen bij hebben gedragen aan wie jij nu bent. Juist in de onvolmaaktheid zit de verbinding. Met wat jij hebt meegemaakt kun je vaak een ander dienen. Imperfectie zorgt ervoor dat je nog kunt groeien en van betekenis kunt zijn.

Accepteer dus dat je niet perfect bent, en dat juist die imperfectie jou authentiek maakt. En probeer niet van de een op de andere dag perfect te doen, maar heb geduld en geniet van alle fouten die je maakt. Don’t be perfect, be patient. Problemen zijn uitdagingen, uitdagingen is groei, en groei is geluk!

“Onze onderlinge verbinding zit in onvolmaaktheid.” ~ Eddy Boom

22. Check in in jezelf in plaats van in je Facebook

Er wordt wel gezegd dat het eerste uur van je dag een ‘golden hour’ is. Dit is het moment dat de toestroom van mailtjes in je mailbox nog moet beginnen, wellicht je kinderen nog slapen en het moment dat je brein nog vers is. Je bent in staat om goede keuzes te maken.

Dit is het moment dat je ervoor kunt kiezen om een uurtje te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een kleine workout gaan doen, mediteren, een groene smoothie maken of een stukje lezen uit een inspirerend boek.

In plaats daarvan openen de meesten van ons onmiddellijk de smartphone om in te checken op socialmedia, zetten ze het journaal aan, nemen koffie en eten nauwelijks ontbijt. Een betere dag begint bij jezelf. Check eens in bij jezelf in plaats van in Facebook!

“Just one positive thought in the morning can change your whole day.”

23. Bepaal met wie je welk probleem bespreekt

Als alles wat aandacht krijgt groeit, dan kun je sommige problemen misschien maar beter helemaal niet delen. Want een probleem dat eenmaal is uitgesproken heeft bestaansrecht gekregen.

Problemen die zaken in de weg staan kun je maar beter wel bespreken. Belangrijk daarvoor is om je bewust te zijn met wie je welk probleem bespreekt. Je partner is niet je therapeut, en je beste vriend weet misschien niks van marketing. Als je ziek bent ga je niet naar de schoenmaker maar naar de dokter, en als je relatieproblemen hebt dan bespreek je die niet met je boekhouder! Kies eerst of je iets wilt delen en kijk vervolgens wie jou het beste kan helpen met de oplossing voor het probleem.

“Je bent je omgeving.”

24. Houd een dagboek bij en lees een jaar terug

Heb je overdag belemmerende gedachten? Laat ze tijdelijk even los, en weet dat je ze die avond kwijt mag in je dagboek. Het opschrijven van je gedachten of inzichten helpt je om meer bewust stil te staan bij dingen die je bezighouden. Ook de dingen waar je dankbaar voor bent kun je kwijt in je dagboek. Een dagboek is een plek waar je alles kwijt kunt zonder dat je iemand anders daarmee tot last bent, en er is nog een voordeel:

Een dagboek geeft je de gelegenheid om even afstand te nemen van de dagelijkse waan. Soms heb je het gevoel dat je niet verder komt, of dat je je tijd niet waardevol besteed. Blader eens een jaar terug in je dagboek. Wat zie je? Waar maakte je je een jaar geleden druk om en wat neemt nu al je aandacht? Terugbladeren in een dagboek helpt je om te zien dat je wel degelijk vooruitgang boekt. Ik ervaar dat het schrijven van blogs dezelfde werking kan hebben. Misschien is een blog het dagboek van nu.

“De slechtste plek om informatie te bewaren is in je hoofd.” ~ Eelco de Boer

25. Verander je taalgebruik

De manier waarop je een gebeurtenis uitdrukt in taal bepaalt voor een groot deel hoe je dingen ervaart. Zeg je bijvoorbeeld dat je een marathon van 42 kilometer hebt voltooid? Of zeg je dat je de laatste twee kilometer hebt gelopen omdat je uitgeput was? Klaag je over de regen? Of zeg je dat de meeste regen naast je valt? Wat aandacht krijgt groeit.

“Ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” ~ Pippi Langkous

26. Doe uitstapjes

Het is mij opgevallen dat rijke ondernemers bijna allemaal hetzelfde zeggen over geld. Ze leven vanuit een overvloed gedachte. Er is genoeg voor iedereen. Ze weten dat geld kan gaan, maar ook weer terug kan komen. En ze weten dat tijd daarentegen alleen maar op kan gaan.

Hun advies luidt dat je je geld niet moet oppotten, maar moet laten stromen. Daarbij kun je er beter geen spullen van kopen maar kun je het beter investeren in ervaringen. Want; spullen herinner je je niet, ervaringen wel. En spullen die je bezit maar niet gebruikt die gaan jou bezitten!

“Go out there en do something great!.” ~ Lewis Howes

27. Make small changes

Aristoteles zei het al; je bent wat je herhaaldelijk doet. En wat moderne goeroes zeggen; succesvolle mensen hebben succesvolle gewoontes. Slechte gewoontes afleren is vaak moeilijk terwijl goede gewoontes aanleren vaak helemaal niet moeilijk is. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen is het moeilijk om te stoppen met vet eten. Veel makkelijker is het om te beginnen met het eten van meer groente. Op diezelfde manier is het soms moeilijk om te stoppen met slechte televisieprogramma’s kijken, en is het makkelijker om die tijd op te vullen met inspirerende boeken of leerzame video’s.

Als je 30 dagen herhaaldelijk hetzelfde soort gedrag uitvoert dan wordt iets een gewoonte. Het wordt dan heel eenvoudig om bepaald gedrag uit te voeren. Zo kost het bijna niemand moeite om dagelijks zijn tanden te poetsen of zijn handen te wassen na een bezoek aan het toilet. En hoe moeilijk is het dan om in kleine stapjes een nieuwe taal te leren, een beter voedingspatroon te creëren of om te trainen voor een marathon?

“It always seems impossible until it’s done.” ~ Nelson Mandela

28. Schrijf een stuk over 30 tops om je tip te voelen

Ik houd van verhalen vertellen. Het schrijven van dit verhaal vond ik erg leuk om te doen. En het kan zijn dat je na het lezen van dit verhaal nieuwe inspiratie of inzichten hebt gekregen. Er wordt gezegd: ‘Help je een ander? Dan help je jezelf’. Het geven van tips aan een ander in een gesprek, boek of video kan jou helpen de focus te leggen op het positieve. Jouw potentie.

“By learning you will teach; by teaching you will learn.”

29. Focus on the absence

Vaak weten we maar al te goed aan te kaarten en te voelen als dingen niet gaan zoals we willen dat ze zouden gaan. We weten precies aan te wijzen wanneer dat gevoel zich aandient. Maar wanneer gaat het gevoel weer weg? En wanneer voelen we ons top? Wees bewust van de momenten waarop je je (weer) top voelt, in plaats van de momenten waarop je je flop voelt.

“Focus is more important than intelligence.”

30. Ben je toch niet blij? Dan ben je jezelf.

Soms werkt de gedachte dat je blij moet zijn averechts. Vaak kom je tot de grootste inzichten door juist even te ‘zijn’ met de situatie zoals die is. Sta even stil bij wat er al is. Accepteer dat je niet alles accepteert en houdt daarbij de metafoor van een hand met zand dat je niet wilt verliezen in gedachte; hoe harder je knijpt met je hand, hoe meer zand er weg loopt uit je hand. Juist door te ontspannen lost de situatie zich snel op en kun je weer het verschil maken!

“If you want to be happy, be.” ~ Leo Tolstoy

Op dit moment is het dinsdag avond 27 december. Over 2 uur ben ik 30. Met anderhalf jaar vertraging is mijn langste blog ooit een feit. Ik heb 30 inzichten met je gedeeld die mij hebben geïnspireerd. Ik heb je mijn kijk op de wereld gegeven op dit moment. Het belangrijkste inzicht is misschien wel dit: Ik denk dat het niet zoveel uit maakt wat je doet, wie je bent of waar je in gelooft. Ik denk wel dat het belangrijk is dat je alles doet met volle overgave. Dat je je bewust maakt van de stap die je zet.

Super indrukwekkend als je deze blog helemaal tot hier hebt gelezen. Mooi als ik iets voor je heb kunnen betekenen!

Ken je iemand die hier ook inspiratie uit kan halen? Dan help je mij en die ander door dit artikel te delen. Ik wens je heel veel plezier met dat waar je mee bezig bent en wens je een leven vol leven.

Bright day,
Eddy