6 extreem eenvoudige manieren om je passie te ontdekken

Eddy Boom
26 jul 2016

Bijna dagelijks spreek ik met ondernemers die willen weten wat hun passie is. Zonder passie is het moeilijk om een doel te stellen, en zonder doel weet je 1 ding zeker; dan ga je dat doel ook niet behalen! In deze blog geef ik super eenvoudige tips van top ondernemers, beste vrienden en mijzelf om jou te helpen met het vinden van jouw passie!

1. Do what you love

Steve Jobs had een simpele manier om te kijken waar zijn passie lag. Hij zei dat doen wat je niet leuk vind energie kost, en dat doen wat je wel leuk vind energie geeft. Krijg je door dat je iets niet leuk vind om te doen? Stop er dan mee. Bloei je ergens helemaal van op? Dan ben je bezig met je passie. Of in zijn eigen woorden: 

“The only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle.”

2. Wat betekent het woord passie?

Onze vrienden van 365 dagen succesvol hebben het woord passie even voor ons vertaald. Passie is het Latijnse woord voor lijden. Passie is iets wat je toch doet ook al doet het pijn. Je kan simpelweg niet anders. Misschien ben je er zelfs wel voor bereid te sterven (denk aan de filmtitel ‘the passion of the Christ’.)

3. Het leven komt altijd precies op tijd

Een vriend van mij heeft ook een manier gevonden om je passie te ontdekken. Hij vindt het helemaal niet noodzakelijk om te zoeken naar je passie. Zolang je bezig bent met iets dat niet heel vervelend is dan kun je hier volgens hem het beste gewoon mee door gaan. Wanneer iets echt vervelend wordt dan roept het leven je vanzelf terug. Want het leven komt altijd precies op tijd. Soms moet je eerst te weten komen waar je allemaal niet gepassioneerd over bent om zo te komen tot je passie. Geniet van het zoeken, geniet van de reis.

4. Waar ben jij nieuwsgierig naar?

Jason Silva heeft een oefening bedacht om je passie te ontrafelen. Pak een papiertje en maak een lijst van alle dingen waar jij nieuwsgierig naar bent. Het mag alles zijn, dus ook dingen die niets met werk te maken hebben! 

Rangschik alle onderwerpen vervolgens voor jezelf in 3 categorieën en geef iedere categorie een naam. Kijk naar de 3 categorieën en wat deze categorieën met elkaar gemeen hebben. Het woord of de zin die daar uit rolt is waar jou passie ligt.  

Als laatste kijk je waar je met jouw passie je allemaal waarde in de wereld kunt toevoegen. Focus je daar op en je krijgt een goed lopende onderneming.

5. Wanneer ben je bang voor andermans mening?

Charlie Houpert zegt dat je je passie kunt ontdekken door te ontdekken wanneer je bang bent kritiek van anderen te krijgen. Je passie ligt dicht bij jezelf waardoor je de kritiek daarop persoonlijk kunt opvatten. Voel je je kwetsbaar om te staan voor dat wat je doet? Dan werk je aan je passie! 

6. Stilstaan bij wat er al is

In mijn business spreek ik bijna dagelijks met mensen die op zoek zijn naar hun passie. Maar moet je eigenlijk wel zoeken? Kun je niet beter beginnen met vinden? Ik ga er vanuit dat je passie binnenin jou allang helder is. Vergelijk het met een wilde rivier. Hoe wilder het water heen en weer klotst, hoe moeilijker je kunt zien wat er op de bodem ligt. Hoe rustiger het water is, hoe duidelijker er zichtbaar wordt wat er op de bodem ligt. Ik geloof dat je je passie ontdekt door beter naar jezelf te luisteren. Meditatie is daarvoor een zeer krachtig middel. Ik heb al meerdere schatten ontdekt door de meditatie-app Headspace. 

“A calm mind is a creative mind.”

Welke stap ga jij nu zetten? Ga je stilstaan bij jezelf door meditatie? Of ga je juist heel veel dingen proberen? Of maak je een lijst van alles wat je al doet? Gebruik de zomer om met meer helderheid het nieuwe werkjaar in te gaan! 

En dan heb ik nog iets bijzonders om met je te delen… Nog geen jaar geleden kwam mijn eerste boekje uit. Ik heb dit boekje geschreven voor iedere ondernemer die niet alleen wil knallen in de business, maar die ook een betere versie van zichzelf wil worden. Inmiddels is de tweede druk al bijna op, en zijn er nog enkele exemplaren die wij deze zomer aan mensen mogen geven. Wil je deze zomer een betere versie van jezelf worden? Koop dan hier het boekje knal door het plafond met je onderneming en ga geïnspireerd weer aan de slag na de zomer!

Bright day,  

Eddy