Als je weet wat je te bieden hebt, hoef je nooit meer te halen.

Frank Boon
20 aug 2018

“Ok, dus jij bent dé expert op het gebied van passie….wat voor opleiding heb je dan gedaan??”

Heel grappig hoe vaak ik deze vraag krijg. Ik ben dan altijd benieuwd wat mensen dan verwachten. De ‘Passie Opleiding’? De ‘Universiteit voor Gepassioneerde Mensen’? De opleiding die ik heb gedaan is heel simpel….

The School of Life.

Ik heb geleefd. Bewust geleefd. Want tijdens dat leven heb ik vanaf jongs af aan heel goed opgelet op alle dingen waar ik enthousiast over werd. Dingen waar mijn hart sneller van ging kloppen. Dingen waar ik me aangetrokken toe voelde. Dingen waar ik me in mijn element voelde.

Ik besloot keuzes te maken op basis van mijn intuïtie. Van studiekeuze tot carrière keuzes.

Oók als dat soms tegen de stroming in ging (bij mijn vorige werkgever zou ik volgens ‘het stramien’ eigenlijk een bepaalde managementfunctie moeten bekleden. Maar dat voelde gewoon niet goed. Het klopte niet met mijn plaatje. Het klopte niet met mijn intuïtie. En dus koos ik die weg niet. Ik koos mijn eigen weg. De weg om een toptrainer en coach te worden. Om wel iets met managers te doen, maar om aan de andere kant te staan; als begeleider van ze. Daar zat veel meer mijn kracht. En haalde ik veeeel meer plezier uit)

Het resultaat van deze bewuste keuzes op basis van mijn intuïtie, was dat ik snel groeide, mijn hele carrière in ‘flow’ was, en m’n leercurve constant hoog was. Het gevolg was dat ik op jonge leeftijd al top management teams mocht begeleiden, de wereld over kon reizen voor m’n werk, en grote trainingsprogramma’s mocht ontwerpen (o.a. voor de Nyenrode Universiteit).

Werk voelde niet als werk meer.

Hoe kwam je erop om voor jezelf te beginnen?

Op een gegeven moment keek ik om mij heen en zag ik veel mensen juist worstelen met hun werk. Ze haalden er niet de voldoening uit die ze wilde. Voelden niet de energie in hun werk. Wilden graag meer betekenisgeving in hun werk.

En dus ging ik er eens goed voor zitten en keek ik terug op mijn hele leven. Plotseling zag ik hoe alles in elkaar viel.

Toen besloot ik om al mijn ervaring en talenten als trainer in te zetten om extreem krachtige en ‘mind blowing’ trainingen te ontwerpen, over hoe je op de meest effectieve manier je passie kan vinden.

“There are only two important days in your life: The day you were born. And the day you found out why.”

Wat is de grootste misvatting over passie?

Mensen denken dat ze het buiten zich moeten zoeken. We zoeken continu naar extrinsieke motivatie. Mensen denken dat het iets is wat ze nog nooit hebben gedaan. En dat ze de inspiratie buiten hun zullen vinden. Maar zal ik je een geheimpje verklappen?

Alles is er al. Je moet het alleen leren zien. Een passie is datgene waar ALLES samenkomt. Alles wat je in je leven aantrekt. En dat samengesmolten in één. Dat is dé truc.

“Het grote probleem is dat we zoeken naar extrinsieke motivatie. Wat we nodig hebben is intrinsieke aandrijving”

Hoe is jouw passie precies ontstaan?

Als ik kijk naar mijn kindertijd, herinner ik me dat ik altijd op een podium klom. Om een toneelstuk op te voeren. Om een playbackshow te doen. Of om te dansen op de muziek van Michael Jackson of Grease Lightning (I know, die video-opnames zijn goud waard :p)

Later in mijn leven werd ik me steeds meer bewust van waar mijn hart nog meer sneller van ging kloppen. Op mijn 15e zag ik zelfs een plaatje voor me. Ik zag een grote zaal voor me. En ik weet niet wat ik aan het doen was, maar ik weet wel dat ik die zaal vol energie kreeg en dat ze aan het eind zeiden ‘En nu weet ik hoe ik het maximale uit mijn leven moet halen!’

Dat plaatje heb ik serieus genomen en tijdens mijn carrière ben ik dat plaatje steeds meer gaan invullen. Wat deed ik daar precies? Hoe deed ik dat precies? Voor wie deed ik dat precies?

Ik merkte dat mijn aandacht steeds ging naar trainingen ontwikkelen, coaching, persoonlijke ontwikkeling, werken met high potentials in de zakelijke wereld, en het effectiever maken van processen. Uiteindelijk kwam daar het onderwerp bij: Passie!

Daar kwam alles bij mij samen.

“You can only connect the dots looking backwards.”

Wat is jouw passie?

De korte variant van mijn passie is dat ik het supertof vind om trainingen te maken en te geven zodat mensen op de meeste effectieve en leukste manier het maximale uit zichzelf kunnen halen (ik kan echt dansend door de kamer als ik weer een training kan maken en ik sta te stralen als een kind als ik weer op het podium mag).

De iets uitgebreidere variant is dat ik dat doe voor professionals in de zakelijke dienstverlening die het gevoel hebben niet hun volledige potentieel te benutten of het gevoel hebben dat er ‘iets’ mist. Ik wil ze inspireren om op de meest effectieve en praktische manier hun passie te vinden, zodat werk nooit meer als werk voelt.

Ik geloof er namelijk sterk in dat iedereen een unieke bijdrage heeft en iedereen iets te bieden heeft. Zodra je weet wat je te geven hebt, en je dat daadwerkelijk begint te geven aan de wereld, gaat de wereld aan je teruggeven en hoef je nooit meer iets te halen.

“Als iedereen weet wat ie te bieden heeft, hoeft niemand meer wat te halen”

Is het volgen van je passie altijd makkelijk geweest?

Nee, zeker niet. Het vereist moed om keuzes te maken. Ik had bijvoorbeeld geweldig ‘werk’ (voelde inmiddels niet meer zo :)), had een geweldig team om mij heen, en kreeg er ook nog eens goed voor betaald. Tóch voelde ik aan alles dat mij iets groters te doen stond. Om mijn eigen bedrijf op te zetten en mijn droom volledig zelf in te vullen.

En dus heb ik (met nog één maand financiële buffer) mijn baan opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen. Omdat ik erop vertrouwde dat het goed zou komen. One way or the other. En zo geschiedde. Inmiddels heb ik 3,5 jaar mijn eigen bedrijf en is de voldoening die ik haal uit wat ik doe nog nooit zo groot geweest.

“Als alle aanwijzingen een bepaalde richting op wijzen, verzet je er dan niet tegen.”

Wat is jouw missie?

Het is mijn missie is voor 2022 1 miljoen mensen over de hele wereld te hebben bereikt om hun unieke bijdrage in te laten zien. Mensen het inzicht te geven dat zij iets bijzonders hebben en dat zij het in zich hebben om hun uniekheid met de wereld te delen. Zodat ook zij het gevoel hebben dat zij een bijzondere bijdrage kunnen leveren in deze wereld.

Weet jij al wat jouw unieke bijdrage is? Interessant om eens te kijken of je helemaal tot je recht komt op de plek waar je nu zit. En je kunt daar in slechts 5 minuten al achter komen! Check hier de gratis test en kom erachter in welke mate jij nu op de juiste plek zit.

“There’s always something you can do today, that gets you closer to your dreams of tomorrow”

Frank volgde de online opleiding Bevrijd Je Verhaal. In 5 hoofdstukken, 20 opdrachten en diverse voorbeelden bevrijd jij jouw core story. Een kraakhelder verhaal brengt je meer omzet, terwijl jij je minder inzet en een bedrijf dat écht bij je past. Ook klaar voor die volgende stap? Neem een kijkje op www.bevrijdjeverhaal.nu