Wie zich écht durft te verbinden met zichzelf, is verbonden met de ander

Edith Van Den Anker
03 jun 2019

Hoe verhoud je je als hooggevoelig kind tot een down to earth, hardwerkend fruitkwekers gezin? Als kind voelde ik me anders dan de rest van het gezin. Ik hield mij bezig met hogere wijsheden, terwijl de rest zich bezig hield met appels, peren en politiek..

En daar ontstond onbewust meteen een bijna noodzakelijke vraag. ‘Hoe verbind ik mij tot mensen die totaal anders zijn dan ikzelf?’

Van dorpsgenoot naar wereldburger

Toen ik ouder werd verruilde ik het dorpsleven voor een internationale carrière, leerde zakendoen in allerlei culturen en allerlei talen. De producten deden er niet zo toe, de verbinding en de contacten wel. En ja. Dat was spannend, uitdagend en totaal anders.
Na het krijgen van kinderen was mijn internationale carrière niet meer te combineren met het hebben van een groter gezin. Ik stopte mijn internationale bezigheden en trad toe tot het MT van een gerenommeerd werving, selectie en assessmentbureau. Ook daar zag ik dat iets moest met het thema verbinding. Ik zag verschillende trainings en coachingstrajecten, gestoeld op vaardigheden, stranden. Telkens leek het de bedrijven niet te lukken om een echte duurzame verandering in het leven te roepen.

Do the Work

In de tussentijd kwam ik op het pad van Byron Katie en haar ‘the work’ methodiek. Achteraf bleek dit een keerpunt in de leegte die ik ervoer in het bedrijfsleven, en kwam ik tevens in contact met een andere kijk op mijn eigen leven.

Zo leerde ik dat onder iedere vorm van onhandig gedrag een bepaald gevoel zit. En onder dat gevoel zit een vaak belemmerende gedachte. Duurzame verandering, of dit nu om jezelf gaat of om je organisatie ontstaat dus niet als we in onze emoties of gevoel blijven hangen, maar juist door ons onderliggende gedragspatronen te onderzoeken. Anders kijken en doorgronden van je gedachten bleek essentieel te zijn voor het creëren van meer flow, en minder stress in je leven of in je werk.

Nadat ik mij had verdiept in het werk van Katie ging ik nog een laag dieper. En zo voegde ik er nog een extra dimensie aan toe. Ik ontdekte dat leren door zelf te zien of ervaren vele malen krachtiger is dan een advies van een ander. En zo werd ik mijn eigen beste adviseur.

Zelf-standig worden

Ik richtte een eigen bedrijf op met als titel Anker & partners. Al snel bleek partners niet te kloppen voor mij. En zo bleef de bedrijfsnaam ‘Anker &’ over. Totdat ik de definitie van & tot mij kreeg. En wat bleek? & stond voor ‘op zichzelf staand’. Ai… Waar ik – al sinds mijn jeugd – voor stond was juist verbinding met de ander!

En toen ontdekte ik een opmerkelijke paradox: Als je volledig op jezelf staat, dan ben je in verbinding met de ander! Als jij weet wat er voor jou klopt, als je durft te luisteren naar je gevoel in plaats van dat je alles constant probeert te bedenken, dan ontstaat er een stuk moeiteloosheid waarmee alles in het leven voor jou gaat werken.

Dit inzicht werd extra kracht bijgezet toen ik te dealen kreeg met een aantal vervelende gezondheidsklachten. Dankzij die klachten leerde ik nog meer naar mijzelf te luisteren. Nog meer te verbinden en vooral beter te ademen – iets zeer essentieels dat in het westen maar al te vaak wordt onderschat.

Van USA tot het Verre Oosten

Ik begon steeds sterker te staan voor mijn anders kijken theorie, en werd inmiddels ondersteund door wijzen uit het verre oosten tot aan wetenschappers uit Amerika. Ik ervoer niet enkel dat wat verbinding met mijzelf was, maar ik kreeg ook de wetenschappelijke onderbouwing ervan.

Vanuit dit stukje weten & voelen ondersteun ik organisaties, teams en mensen bij het ervaren van meer verbinding. In eerste instantie met zichzelf, en daarmee juist ook voor de ander.

Meer verbinding en hogere energie in jouw organisatie? Kijk op de prachtige website van Edith van den Anker.

 

###

Edith doorliep samen met Dr.Woe het Verzilver Je Verhaal traject. Resultaat? Een rocksolid propositie, en een award-winning website. Ook toe aan meer overtuigingskracht in je business? Check de website van Dr.Woe.