Zo overtuig je anderen!

Eddy Boom
07 mei 2016

Een aantal weken geleden maakte ik een mooie wandeling door de stad. Terwijl ik wachtte in de rij bij een broodjeszaak observeerde ik een enorme groep meiden van een jaar of 14. Wat meteen opviel was dat ze allemaal hetzelfde petje achterstevoren droegen. Verbaast bleef ik staren. Ik ontdekte dat ze ook allemaal met een digitale selfie-camera aan het filmen waren. Meteen legde ik de link met Enzo Knol; een van de meest populaire youtube vloggers van dit moment. Deze meiden waren kleine kopietjes van deze internet held. 

Ik liep verder en stelde mijzelf de vraag: hoe komt het dat deze Enzo Knol zoveel invloed heeft op de pubers van Nederland? Hoe krijgt hij zoveel mensen in beweging? Ik bleef er over malen totdat ik dit inspirerende verhaaltje tegen kwam…

Stoppen met snoepen

Een moeder ging eens op audiëntie bij Mahatma Gandhi. Ze had haar achtjarige zoontje bij zich. Ze wilde aan Gandhi vragen of hij tegen haar zoontje wilde zeggen dat hij niet zoveel moest snoepen, omdat dat slecht voor hem is.

Na twee uur in de rij te hebben gestaan, was ze eindelijk aan de beurt. Ze vroeg aan Gandhi of hij tegen haar zoontje wilde zeggen dat hij moest stoppen met snoepen. Gandhi zei tegen haar dat ze volgende week terug moest komen.

Verbouwereerd vertrok ze om een week later toch maar weer terug te komen. Nu was de rij nog langer. Na vier uur wachten, stond ze eindelijk weer voor Gandhi. Hij zei tegen haar zoontje: ‘Je moet stoppen met snoepen, want dat is slecht voor je.’ Onder de indruk van de grote Gandhi knikte het jongetje en droop af. Opgelucht vroeg de moeder toch nog even waarom hij dat niet meteen een week eerder had kunnen zeggen. Daarop zei Gandhi: ‘Toen snoepte ik zelf nog.’

En daar zat voor mij het antwoord. Anderen zetten zich graag volledig in voor mensen die waarachtig zijn. En waarachtig wordt je niet door anderen te vertellen hoe ze moeten doen, maar juist door het zelf te doen. Met dit inzicht kun je anders naar je relatie kijken, naar de mensen die voor je werken en de boodschap die je over wilt brengen naar je klanten.

De beste manier om anderen te inspireren is door zelf een geïnspireerd leven te leiden. Of om in de termen van Gandhi te blijven:

‘Be the change you want to see in the world’.

Bright day,

Eddy