Haal meer uit je dag in 3 stappen

Eddy Boom
07 nov 2014

Ik heb nauwelijks discipline en dat vind ik helemaal niet erg. Want volgens het woordenboek houdt discipline in dat je je tot dingen kunt zetten waar je helemaal geen zin in hebt. En laat ik daar nou net helemaal geen zin in hebben. Toch bereik ik dagelijks steeds meer en voel ik mij meester over mijn eigen gedrag. Ik loop de spreekwoordelijke 20 kilometerloop. De volgende 3 tips helpen ook jou om meer uit je dag te halen…

1. Onthoud dit verhaaltje

Twee mannen lopen van de oostkust naar de westkust. De totale lengte van de loop bedraagt 500 kilometer. De eerste man loopt iedere dag 20 kilometer, weer of geen weer. Is het slecht weer? Dan loopt hij die dag 20 kilometer. Is het een stralende dag? Dan loopt hij die dag 20 kilometer, ook al lijkt zijn lichaam meer aan te kunnen. De tweede man ritst zijn tent open. Het is die dag een stralende dag, en hij loopt 40 kilometer. De volgende dag stormt het, hij blijft wat langer liggen in zijn tent en loopt die dag 10 kilometer. Na precies 20 dagen gaat de eerste man over de finish. Hij wint de loop en is bovendien het minst uitgeput.

Wat is de moraal van dit verhaal? Wanneer je je te veel laat beïnvloeden door de wereld om je heen (het weer) dan zul je op lange termijn uitgeschakeld worden. Het is dus de kunst om je niet te laten beïnvloeden en je eigen verhaal te leven.

Dit verhaal komt uit Great by Choice, een dik boek dat ook in 10 bladzijde samen te vatten is…

2. Creëer meer goede gewoontes

Discipline is zo lastig omdat je je tot dingen moet zetten die niet in je ‘cellen’ zitten. Ze gaan niet vanzelf zoals ademhalen of iedere avond je tanden poetsen. Toch kun je alle goede gewoontes aanleren. Alles is moeilijk voordat het makkelijk is. Daarom moet je stapje voor stapje je nieuwe goede gedrag aanleren. En dat vergt dagelijks dezelfde inzet. Het lijkt dus meer op een marathon dan op een snelle sprint. 

Een van mijn nieuwe goede gewoontes is dat ik iedere ochtend sport en een college volg. En omdat het mijn 20 kilometerloop is doe ik dat iedere dag. Ook als ik koorts heb, ook als ik om 6 uur op moet en ook als ik wel meer dan 1 college wil volgen. Een 20 kilometerloop kan ook over een dag gaan, maar ook over een jaar. Je kunt bijvoorbeeld ieder jaar dezelfde groeidoelstellingen hebben met je bedrijf.

3. Leef je eigen verhaal

Natuurlijk is het niet makkelijk om dagelijks zo’n strak ritme aan te houden. En af en toe laat je ook een steek vallen. Het is dan de kunst om na de negende keer gevallen te zijn de tiende keer weer op te staan. En hoe kun je jezelf daar toe zetten? 

Je moet weten waarom je doet wat je doet. Je moet weten waar je voor staat en waar je voor gaat. Als je weet dat je een prachtige medaille krijgt als je over de finish gaat is het makkelijker om die laatste kilometer uit te rennen. 

Als laatste nog even dit: Onthoud dat slechte gewoontes makkelijk zijn om te vormen maar moeilijk om mee te leven, terwijl goede gewoontes moeilijk zijn te vormen maar makkelijk om mee te leven.

Hoe meer je meester wordt over je goede gewoontes, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt! Dus…

Kies je voor goede of slechte gewoontes? En welke goede gewoonte wil je dagelijks in een vast ritme eigen maken?

Laat het mij weten in het reactieveld hieronder zodat ik je wellicht kan helpen!  

Psst! Ken je iemand die wat meer ritme mag hebben? Deel dit bericht dan via een van de bovenstaande knoppen!