Hoe ik mijn doelen altijd bereik

Eddy Boom
08 okt 2014

Ik ga stoppen met tv kijken, zei ik nadat ik voor de zoveelste keer ontbeet met al het slechte nieuws van het journaal op de achtergrond. Waarom consumeer ik al dat slechte nieuws zo vroeg op de ochtend? Waarom start ik mijn dag met een slecht humeur door dingen die in de wereld gebeuren waar ik nauwelijks invloed op heb? De volgende dag zat ik opnieuw aan de ontbijttafel, en keek ik gewoon weer het slechte nieuws. Want het is een gewoonte. Net zoals ademhalen en ’s avonds mijn tanden poetsen kijk ik ’s ochtends het journaal. Hoe kom je van deze en andere slechte gewoontes af? En misschien nog wel belangrijker, hoe leer ik de juiste gewoontes aan? Inmiddels weet ik het antwoord, en ben ik in staat goed gedrag eindeloos vol te houden…

I can do it

Een heleboel goede gewoontes bij elkaar vormen een succesvolle lifestyle. Wil je grote dingen bereiken? Een olifant eet je op met kleine hapjes. Iedere dag een klein hapje. Niet te groot, dan verslik je je, en ook geen dag overslaan, want wie een olifant wil opeten mag geen dag missen. 

Om ergens succes mee te behalen moet je twee dingen doen: je moet ergens mee beginnen, en je moet er vervolgens mee door gaan. En bij dat door gaan gaat het bij de meeste mensen mis. Ook bij mij…

Om iedere dag een hapje van een olifant te willen nemen heb je discipline nodig, want dat is iets waar je niet aan gewend bent, het is geen gewoonte. En hier zit meteen het geheim: als je iets wilt aanleren of afleren dan moet je er een gewoonte van maken, en dat doe je door iedere dag heel even aandacht te vestigen op dat wat je wilt veranderen. Als je dat iedere dag even doet voor ten minste 30 dagen, dan maak je van iets ongewoons een gewoonte, of met een mooi woord een ritueel! 

Het is inmiddels 50 dagen geleden dat ik voor het laatst het journaal keek En nu wordt het leuk; want wat doe ik dan wel in die tijd? Welke nieuwe gewoonte heb ik? In de tijd die hierdoor is vrij gekomen doe ik 30 pushups, lift ik de dumbells 100 keer, kijk of luister ik minimaal een kwartier naar inspirerende mensen en eet ik een gezond ontbijt. Het resultaat is dat ik zowel lichamelijk als geestelijk positief en fit mijn dag begin, en een goed begin is het halve werk.

Hoe heb ik mijzelf deze gewoonte eigen gemaakt? Door middel van een spelletje genaamd: don’t break the chain. Op een papiertje schrijf je welke activiteit je jezelf eigen wilt maken, en iedere keer als dat is gelukt mag je een kruisje zetten, met als doel 30 kruisjes achter elkaar te hebben staan. Lukt het een keertje niet? Dan heb je geen kruisje, en zit er een gat in je ketting, en moet je opnieuw 30 dagen achter elkaar een kruisje zetten. Na 30 dagen merkte ik dat dit ritueel net zo normaal voor me was geworden als tanden poetsen en ademen. Doel bereikt! 

Als je weet wat je doel is voor over een paar jaar (jouw olifant), dan raad ik je aan allemaal kleine activiteiten (hapjes) om te zetten naar rituelen met behulp van dit spelletje. Zo bouw je met allemaal kleine steentjes een sterk huis. Op diezelfde manier hebben wij het afgelopen kwartaal dit hele bedrijf op gezet.

Wil je jouw goede voornemen ook inruilen voor goede gewoontes? We geven je het spelletje gratis weg! Download hem hier!

Zo…

Welke gewoontes wil jij jezelf aanleren? Vertel het mij in het commentaarveld hieronder als extra stok achter de deur. Dan vraag ik je over 30 dagen of het je gelukt is!

Psst! Deel dit bericht via een van de knoppen hier boven als je iemand kent die ook wat heeft aan dit hulpmiddel!